Navigacijska pot

Pregled stanja sosedske politike kaže različne rezultate - 22/03/2013

Zemljevid regije © EU

Dve leti po začetku nove politike EU do sosednjih držav so rezultati spodbudni, vendar se napredek pri uresničevanju reform in uvajanju demokracije po državah zelo razlikuje.

Evropska sosedska politika je namenjena krepitvi odnosov med EU in 16 državami z vzhoda in juga celine. Tem državam ponuja trgovinske sporazume, omogoča lažje potovanje v in iz EU ter zagotavlja pomoč pri izvajanju reform.

Njen namen je spodbujanje blaginje, stabilnosti in varnosti v sredozemskih državah in državah Vzhodne Evrope.

Leta 2011 je Evropska komisija obudila politiko, ki je sedaj bolj usmerjena v uveljavljanje demokratičnih sprememb in spodbujanje gospodarske rasti. V prvem poročilu od leta 2011 – Evropska sosedska politika: na poti k močnejšemu partnerstvu DeutschEnglishfrançais – je poudarila obetaven napredek, ki so ga države dosegle na številnih področjih, tudi v trgovini in pri potovanjih, vendar je opozorila tudi na velike razlike pri izvajanju političnih reform in uvajanju demokracije.

Države z juga so dosegle različno stopnjo demokratičnih sprememb:

  • tri države so izvedle demokratične volitve,
  • lokalne civilne skupine vse glasneje izražajo svoja stališča,
  • še vedno ostaja zaskrbljenost glede zagotavljanja svobode združevanja, zbiranja in izražanja, vključno s svobodo tiska,
  • izvajanje ustavnih reform je počasno.

Države z vzhoda celine so dosegle zelo različen napredek. Nekatere so nadaljevale z reformami in so izvedle volitve, ki so bile na splošno v skladu z mednarodnimi standardi. V drugih volitve niso bile ustrezne.

Napredek je bil dosežen na področju trgovine, kjer potekajo pogovori o novih sporazumih z Moldavijo, Armenijo, Gruzijo in Azerbajdžanom. Pripravlja se tudi začetek pogajanj z Marokom, Tunizijo in Jordanijo.

Leta 2012 je bil dosežen tudi pomemben napredek pri potovanjih brez vizumov med EU in vzhodnoevropskimi državami. V številnih državah se izvajajo akcijski načrti, Armenija pa je s 10. januarjem odpravila vizume za državljane EU.

Za evropsko sosedsko politiko je v obdobju 2007–2013 na voljo 12 milijard EUR in navkljub sedanji gospodarski krizi, se je vrednost nepovratnih sredstev in posojil leta 2012 povečala.

Denar sicer ni namenjen le podpori pri izvajanju političnih reform, ampak tudi pomaga ljudem v njihovem vsakdanjem življenju. S projekti smo pomagali izboljšati varnost na cestah in javni promet, gospodarjenje z vodami, financirati študij študije v tujini in povečati proizvodnjo energije iz obnovljivih virov.

Kljub temu po ugotovitvah ankete o evropski sosedski politiki English veliko prebivalcev teh držav ne pozna dejavnosti, ki jih EU izvaja v njihovi državi. Po drugi strani pa na splošno podpirajo odnose med svojo državo in EU.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave