Navigációs útvonal

Vegyes az uniós szomszédságpolitika mérlege - 22/03/2013

A régió térképe ©EU

Kétéves fennállása óta az EU új szomszédságpolitikája sok biztató eredményt hozott, de a reformok és a demokrácia terén tett előrehaladás vegyes képet mutat.

Az európai szomszédságpolitika keretében az EU szoros kapcsolatokat épít ki 16 országgal az észak-afrikai, a közel-keleti és a kelet-európai térségben. Ezeknek az országoknak számos előnye származik a kapcsolatok elmélyítéséből: fellendül az EU-val folytatott kereskedelmük, segítséget kapnak reformintézkedéseik végrehajtásához, és állampolgáraik könnyebben tudnak beutazni az EU területére.

Az EU célja az, hogy előmozdítsa a jólétet, a stabilitást és a biztonságot a földközi-tengeri és a kelet-európai országokban.

Az európai szomszédságpolitika 2011-ben új köntöst kapott. A demokrácia megszilárdítása és a gazdasági növekedés elősegítése immár egyenrangú cél. Az Európai szomszédságpolitika: erősebb partnerség kialakítása DeutschEnglishfrançais című idei jelentés, amely az első a két évvel ezelőtti irányváltás óta, biztató eredményekről számol be a kereskedelem és az utazás területén, de árnyaltabb képet fest a politikai reformok és a demokrácia kiépítése terén tett előmenetelről.

Az EU déli szomszédjai a demokratikus reformok megvalósításának különböző fázisaiban vannak.

  • Három országban már sor került demokratikus választásokra.
  • Az alulról szerveződött helyi mozgalmak egyre erőteljesebben hallatják hangjukat.
  • Továbbra sem érvényesül megfelelően azonban a gyülekezés, az egyesülés és a véleménynyilvánítás szabadsága, ideértve a sajtószabadságot is.
  • Lassan halad előre az alkotmányreform.

Keleti szomszédjaink is egymástól nagyon eltérő képet mutatnak. Egyes országok tovább folytatták a reformokat és választásokat tartottak, amelyek általánosságban megfeleltek a nemzetközi kívánalmaknak. A térség más államaiban azonban a választások nem elégítették ki ezeket az elvárásokat.

Előrelépés történt a kereskedelmi kérdésekben: az EU új megállapodásokról tárgyal Moldovával, Örményországgal, Grúziával és Azerbajdzsánnal. Hamarosan tárgyalások indulnak Marokkóval, Tunéziával és Jordániával is. Az előkészületek jelenleg folynak.

2012-ben jelentős előrelépés történt az EU és a kelet-európai országok között az állampolgáraik vízummentes utazása ügyében. Több ország is cselekvési tervet dolgoz ki, Örményország pedig 2013. január 10-jétől eltörölte a vízumkötelezettséget az ország területére beutazni kívánó uniós polgárok számára.

2007 és 2013 között összesen 12 milliárd euró fordítható az európai szomszédságpolitika céljainak megvalósítására. Nem mellékes az sem, hogy a gazdasági válság ellenére a térség országainak nyújtott támogatások és kölcsönök összege nőtt a tavalyi év során.

Ezek a pénzösszegek nemcsak a politikai reformokat segítik elő, hanem az ott élő emberek életében is érzékelhető javulást eredményeznek. Az uniós finanszírozású projektek révén javult a közúti biztonság, a tömegközlekedés és a vízgazdálkodás, valamint bevezetésre került a megújuló energiaforrások használata, és az EU által rendelkezésre bocsátott pénzforrásokból egyre több régióbeli diák folytathat külföldi tanulmányokat.

A kézzelfogható eredmények dacára azonban az európai szomszédságpolitikáról készített Eurobarométer felmérésből English az derül ki, hogy az ottani lakosok közül sokan nincsenek tudatában ezeknek az uniós tevékenységeknek, bár a lakosság túlnyomó része pozitívan vélekedik az országuk és az EU közötti kapcsolatokról.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek