Навигационна пътека

Оценката на политиката за съседство показва смесени резултати - 22/03/2013

Карта на региона © ЕС

Две години след началото на новата политика на ЕС за съседство има обнадеждаващи резултати, но напредъкът към реформи и демокрация остава неравномерен.

Европейската политика за съседство предлага на 16 страни на изток и на юг от ЕС по-тесни отношения със Съюза. Страните получават възможности за повече търговия и за по-лесно пътуване до ЕС, както и обратно и помощ при прилагането на реформи.

Целта е да се насърчава добруването, стабилността и сигурността в Средиземноморието и в Източна Европа.

През 2011 г. политиката за съседство бе обновена с по-силен акцент върху подпомагането на демокрацията и икономическия растеж. В първия доклад оттогава насам – ЕПС: към по-силно партньорство DeutschEnglishfrançais – се подчертават обнадеждаващи постижения в областта на търговията и туризма, но се изтъква също така неравномерният напредък по отношение на политическите и демократичните реформи.

Южните съседки на ЕС са на различни етапи от демократичните реформи:

  • В 3 страни са се провели демократични избори.
  • Местните граждански обединения са станали по-настойчиви.
  • Все още има какво да се желае по отношение на свободата на събранията и сдруженията и свободата на словото, включително свободата на пресата.
  • Конституционните реформи са бавни.

Източните съседки на ЕС следват различни пътища. Някои продължават реформите и провеждат избори, които като цяло отговарят на международните стандарти. В други изборите не съответстват на стандартите.

Има напредък в търговията – обсъждат се нови споразумения с Молдова, Армения, Грузия и Азербайджан. Подготвят се също преговори с Мароко, Тунис и Йордания.

През 2012 г. бе отбелязан напредък в безвизовото пътуване между ЕС и Източна Европа. В няколко страни са в ход планове за действие, а в Армения от 10 януари 2013 г. вече не се изискват визи за граждани на ЕС.

За политиката на ЕС за съседство от 2007 до 2013 г. са предвидени общо 12 милиарда евро. Въпреки настоящата икономическа криза заемите и безвъзмездните помощи за регионите са се увеличили през 2012 г.

Освен за подпомагане на политическите реформи тези средства се използват за подобряване на живота на хората по конкретни начини, като например чрез усъвършенстване на обществения транспорт и безопасността на движението, подобряване на управлението на водите, финансиране на студентски обмени и въвеждане на възобновяема енергия.

Въпреки това при последното проучване на Европейския барометър за съседството English бе констатирано, че много хора не знаят за дейностите на ЕС в тяхната страна, въпреки че като цяло оценяват положително отношенията между страната и Съюза.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки