Navigacijska pot

Naredimo konec pohabljanju ženskih spolnih organov - 08/03/2013

Evropska komisija je začela posvetovanje o tem, kako preprečiti prisilno obrezovanje deklic in žensk.

Delna ali popolna odstranitev zunanjega spolovila pri deklicah se izvaja izključno zaradi kulturnih, verskih in družbenih norm in nima nobene zdravstvene osnove.

Ocenjujejo, da v Evropi živi na stotisoče žensk, ki so bile na ta način pohabljene. Po svetu naj bi jih bilo od 100 do 140 milijonov, od tega 90 milijonov v Afriki. Postopek ima hude psihološke in telesne posledice za žrtve.

Kljub temu bodo tudi v prihodnosti številna dekleta in ženske žrtve te nasilne prakse, če države ne bodo ukrepale skupaj – v Evropi in po svetu.

Pohabljenje ženskih spolnih organov je v večini držav prepovedano, vendar se na skrivaj še naprej izvaja. Krivce le redko doseže roka pravice, saj je primere težko izslediti, težave so tudi s pridobivanjem dokazov, ljudje pa zaradi različnih razlogov zločina nočejo prijaviti.

Kako lahko pomagate

S sodelovanjem v spletnem posvetovanju DeutschEnglishfrançais nam lahko pomagate poiskati načine za odpravo teh praks v Evropi.

Nedavno poročilo English ugotavlja, da naj bi žrtve ali potencialne žrtve živele v najmanj 13 državah članicah EU: Avstriji, Belgiji, Danski, Finski, Franciji, Irski, Italiji, Nemčiji, Nizozemski, Portugalski, Španiji, Švedski in Združenem kraljestvu. V poročilu so navedeni tudi ukrepi držav EU za preprečevanje teh zločinov.

Komisija je ob 8. marcu, mednarodnem dnevu žena Englishespañolfrançais , za evropske programe preprečevanje nasilja nad ženskami namenila dodatnih 3,7 milijona EUR. Še 11,4 milijona evrov je dodelila organizacijam civilne družbe in drugim organizacijam, ki skrbijo za žrtve.

Med drugimi ukrepi EU za odpravo prisilnega obrezovanja žensk English (in vseh oblik nasilja nad ženskami) v Evropi in drugod po svetu so še pomoč žrtvam in potencialnim žrtvam v državah, kjer je praksa razširjena.

Evropska komisija se pri tem opira na izsledke raziskav Evropskega inštituta za enakost spolov Englishlietuvių kalba , ki ji omogočajo, da sredstva uporabi tam, kjer je to najbolj nujno.

Več o preprečevanju nasilja nad ženskami DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave