Kruimelpad

Genitale verminking van vrouwen moet stoppen - 08/03/2013

Gebonden handen © iStock/Juanmonino

De Commissie start een raadpleging over de beste aanpak in de strijd tegen gedwongen besnijdenis van meisjes en vrouwen.

Er zijn geen medische redenen om de uitwendige geslachtsorganen van meisjes geheel of gedeeltelijk te verwijderen. Het gebeurt dus alleen uit culturele, religieuze of maatschappelijke overtuiging.

Er worden naar schatting alleen al in Europa honderdduizenden vrouwen op deze manier verminkt. In de hele wereld gaat het om 100 tot 140 miljoen vrouwen die slachtoffer worden van dit soort praktijken, waarvan 90 miljoen in Afrika. Geslachtsverminking heeft ernstige lichamelijke en psychische gevolgen.

Nog veel meer meisjes en vrouwen zullen hetzelfde lot ondergaan als niet alle regeringen, hier en in de rest van de wereld, de strijd tegen deze vorm van geweld opvoeren.

Hoewel genitale verminking van vrouwen in de meeste landen verboden is, gebeurt het nog steeds erg vaak. Het leidt zelden tot vervolging, omdat het moeilijk op te sporen is, bewijzen vaak ontbreken en er ook niet vaak aangifte wordt gedaan.

Ook uw hulp is nodig

U kunt ons helpen aan deze praktijken een einde te maken door mee te doen aan onze online raadpleging DeutschEnglishfrançais .

Volgens een recent verslag English komt geslachtsverminking in minstens 13 EU-landen voor. Het gaat om België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Het rapport vermeldt ook wat de EU-regeringen doen om aan deze praktijk een einde te maken.

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag Englishespañolfrançais op 8 maart trekt de Commissie 3,7 miljoen euro extra uit om geweld tegen vrouwen te voorkomen. Nog eens 11,4 miljoen euro gaat naar maatschappelijke organisaties en anderen die met slachtoffers werken.

In de strijd tegen genitale verminking van vrouwen English (en andere vormen van geweld tegen vrouwen) in de EU en daarbuiten biedt de EU ook hulp aan slachtoffers en vrouwen die slachtoffer dreigen te worden.

Het EU-beleid op dit punt wordt onderbouwd door onderzoek van het Europees Instituut voor gendergelijkheid Englishlietuvių kalba , dat bepaalt waar de hulp het hardst nodig is.

Meer over geweld tegen vrouwen DeutschEnglishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links