Navigációs útvonal

Megálljt kell parancsolnunk a női nemi szervi csonkítás gyakorlatának - 08/03/2013

A Bizottság konzultációt hirdet a női nemi szervi csonkítás elleni fellépés keretében.

A női nemi szervek megcsonkításának hátterében kulturális, vallási és társadalmi okok állnak, azt semmiféle orvosi indok nem támasztja alá.

Becslések szerint Európában több százezer, ily módon megcsonkított nő él. Világszerte 100–140 millió nőt vetnek alá ennek a kegyetlen beavatkozásnak – 90 millió közülük Afrikában él. A lányok külső nemi szervének részleges vagy teljes eltávolítása súlyos fizikai és pszichikai következményekkel jár az áldozatok számára.

A jövőben még sokkal több fiatal nő válhat áldozatául ennek a súlyos és erőszakos jogsértésnek, ezért – az EU-ban és világszerte – minden országnak fel kell vennie a küzdelmet ellene.

Noha a legtöbb országban már betiltották a női nemi szervek megcsonkítását, annak gyakorlata továbbra is széles körben elterjedt. Vádemelésre, büntetőeljárásra ritkán kerül sor, mert az esetek többségében nem derül fény a jogsértésre, és a bizonyítékszerzés korántsem egyszerű. Az áldozatok, a hozzátartozók és a közösség tagjai különböző okokból kifolyólag elhallgatják ezeket az eseteket, nem tesznek feljelentést.

Segítenünk kell

Ön is tehet az ügy érdekében azzal, hogy válaszol a Bizottság által indított online konzultáció DeutschEnglishfrançais kérdéseire, és megosztja velünk, hogy Ön szerint miként lehet a leghatékonyabban felvenni a harcot ez ellen a rendkívül ártalmas gyakorlat ellen.

Egy nemrég közzétett jelentés English szerint legalább 13 uniós országban – Ausztriában, Belgiumban, Dániában, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Írországban, Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban és Svédországban – élnek megcsonkított vagy a csonkítás veszélyének kitett lányok és asszonyok. A jelentés felvázolja azt is, hogy mit tettek és mit tehetnek még a tagállamok kormányai a női nemi szervi csonkítás elleni fellépés terén.

A március 8-i nemzetközi nőnap Englishespañolfrançais alkalmából a Bizottság újabb 3,7 millió eurót különít el a nőkkel szembeni erőszak visszaszorítását célzó uniós programok végrehajtására. További 11,4 millió eurót kapnak az áldozatokat felkaroló civil szervezetek és egyéb csoportosulások.

A női nemi szervi csonkítás English (és a nőkkel szembeni erőszak egyéb formái) elleni fellépéshez tartozik még az áldozatok és a potenciális áldozatok támogatása Európában és Európán kívül.

Az uniós fellépést a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete Englishlietuvių kalba által végzett kutatások segítik. A kutatások eredményei lehetővé teszik, hogy a rendelkezésre álló források a lehető legcélirányosabban kerüljenek felhasználásra.

További információk a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelemről DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek