Navigointipolku

Naisten sukuelinten silpomiseen nollatoleranssi - 08/03/2013

Komissio on käynnistänyt kuulemisen, jolla kartoitetaan keinoja naisten ympärileikkausten ehkäisemiseksi.

Naisten sukuelinten silpomisella tarkoitetaan toimenpiteitä, joissa ulkoiset sukuelimet leikataan pois joko osittain tai kokonaan ilman lääketieteellisiä perusteita pelkästään kulttuuristen, uskonnollisten tai yhteiskunnallisten syiden takia.

Euroopassa elää arviolta satojatuhansia silvottuja naisia. Koko maailmassa silpomisen kohteeksi on joutunut noin 100–140 miljoonaa tyttöä tai naista, joista 90 miljoonaa Afrikassa. Toimenpide aiheuttaa uhreille vakavia ruumiillisia ja henkisiä vaurioita.

Käytäntö uhkaa edelleen lukemattomia naisia, ellei sen torjuntaa tehosteta kaikissa maissa Euroopassa ja muualla maailmassa.

Vaikka sukuelinten silpominen on useimmissa maissa lailla kielletty, käytäntö jatkuu ja tekijät joutuvat vain harvoin syytteeseen. Tämä johtuu usein siitä, että tapauksia ei kyetä helposti havaitsemaan, todisteita on vaikea kerätä ja uhrit ovat eri syistä haluttomia tekemään rikosilmoituksia.

Vastaa verkkokyselyyn

Komissio haluaa nyt tehostaa toimia silpomiskäytännön lopettamiseksi EU:ssa. Se on käynnistänyt verkkokuulemisen DeutschEnglishfrançais , jossa kansalaiset voivat ottaa kantaa naisten silpomisen ja ympärileikkausten ehkäisemiseksi kaavailtuihin toimiin.

Euroopan tasa-arvoinstituutin tuoreen raportin English mukaan silpomisen uhreja tai potentiaalisia uhreja on ainakin seuraavissa EU-maissa: Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi ja Tanska. Raportissa esitellään myös eri maissa toteutettuja hankkeita silpomiskäytännön lopettamiseksi.

Kansainvälisen naistenpäivän Englishespañol 8.3. yhteydessä komissio on päättänyt myöntää 3,7 miljoonaa euroa lisätukea toimiin, joilla ehkäistään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Lisäksi komissio osoittaa 11,4 miljoonaa euroa kansalaisjärjestöille ja muille uhrien parissa työskenteleville tahoille.

EU on mukana myös muissa hankkeissa, joilla pyritään lopettamaan naisten sukuelinten silpominen English ja muu naisiin kohdistuva väkivalta sekä tukemaan uhreja ja potentiaalisia uhreja niin EU:ssa kuin sen ulkopuolellakin.

Alan toimintaa suunnitellessaan EU:n käyttää apuna Euroopan tasa-arvoinstituutin Englishlietuvių kalba tutkimuksia, joiden perusteella voimavaroja voidaan kohdentaa kiireellisimpiin toimiin.

Naisiin kohdistuva väkivalta – lisätietoa DeutschEnglishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä