Навигационна пътека

Генитално осакатяване на жени – да сложим край сега - 08/03/2013

Комисията дава начало на консултация, за да събере мнения за начините за предотвратяване на насилственото обрязване на момичета и жени.

Частичното или пълно отстраняване на външните полови органи на момиче се извършва поради чисто културни, религиозни и социални убеждения, но не и по медицински причини.

Стотици хиляди жени, живеещи в Европа, са осакатявани по този начин, показват оценки. Те са част от жените по цял свят, които са подложени на обрязване – между 100 и 140 млн., като 90 млн. от тях живеят в Африка. Тази практика има тежки психологически и физически последици за жертвите.

Още повече момичета и жени ще бъдат подложени на подобно насилие, ако всички правителства не засилят превенцията – в ЕС и в целия свят.

Въпреки че гениталното осакатяване е незаконно в повечето страни, то продължава да се практикува. До наказателно преследване се стига много рядко, често защото не е лесно да се открият подобни случаи, доказателства се събират трудно, а хората не желаят да съобщават за този вид престъпления по различни причини.

Нужна е помощ

Можете да ни помогнете да намерим начин да прекратим тази практика в Европа, като отговорите на няколко въпроса в рамките на онлайн консултация DeutschEnglishfrançais .

В публикуван наскоро доклад English се посочва, че жертви или потенциални жертви на генитално осакатяване има в поне 13 страни от ЕС: Австрия, Белгия, Дания, Германия, Испания, Финландия, Франция, Ирландия, Италия, Нидерландия, Португалия, Швеция и Обединеното кралство. В документа подробно са изброени предприетите от правителствата на страни от ЕС действия против тази практика.

За да отбележи Международния ден на жената Englishespañolfrançais на 8 март, Комисията ще предостави 3,7 млн. евро допълнително за програми на ЕС за предотвратяване на насилието срещу жени. Още 11,4 млн. евро се отпускат на граждански и други организации, работещи с жертви на насилие.

Други действия на ЕС за слагане край на гениталното осакатяване на жени English (и на всички форми на насилие срещу жените) в Съюза и извън него включват подкрепа за жертвите и потенциалните жертви в страните, в които има подобна практика.

Действията на ЕС по този въпрос се подпомагат от изследванията на Европейския институт за равенство между половете Englishlietuvių kalba , които му позволяват да насочва ресурси там, където те са най-необходими.

Още за насилието срещу жени DeutschEnglishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки