Kruimelpad

Ambitieus doel: een einde aan de armoede in wereld - 04/03/2013

Man in dor landschap met de EU-vlag om zijn schouders © EU

Als 's werelds grootste hulpdonor staat de EU vooraan om de nieuwe VN-doelstellingen te realiseren: armoede uitroeien en alleen nog duurzame ontwikkeling.

In het afgelopen decennium heeft de EU hard gewerkt om uiterlijk in 2015 de VN-doelstellingen Englishespañolfrançais voor drastische vermindering van de wereldwijde armoede te bereiken. Miljoenen mensen zijn geholpen en levens zijn gered, maar er is nog steeds veel te doen.

De Commissie roept de EU-landen op om het voortouw te nemen bij de volgende fase, vanaf 2015, van deze wereldwijde inspanning om extreme armoede uit te bannen.

Zij heeft een gemeenschappelijke EU-aanpak DeutschEnglishfrançais geschetst, het resultaat van een brede raadpleging onder EU-leiders, belanghebbenden en burgers.

Het uitroeien van extreme armoede moet hand in hand gaan met duurzame ontwikkeling. Dat betekent dat er meer moet worden gedaan tegen klimaatverandering, schaarste aan natuurlijke hulpbronnen, milieuschade en sociale ongelijkheid.

Ingrediënten voor ontwikkeling

Het plan voor na 2015 moet een nieuwe versie van de bestaande VN-doelstellingen zijn en bijvoorbeeld ook sociale bescherming omvatten.

Sociale ontwikkeling en milieumaatregelen zouden een belangrijk onderdeel van structurele hervormingen in ontwikkelingslanden moeten zijn.

En inclusieve, duurzame ontwikkeling is niet mogelijk zonder aandacht voor onderwerpen als rechtvaardigheid, gelijkheid, eerlijkheid, de positie van vrouwen en gendergelijkheid. Ook afzonderlijk zijn dit belangrijke waarden.

Een behoorlijk leven voor iedereen

Het doel van ontwikkelingshulp moet duidelijk en ambitieus zijn, met duidelijke minimumdoelstellingen. Daarbij moet geprobeerd worden de kwaliteit van leven voor iedereen te verbeteren op gebieden als onderwijs, voeding, schoon water en schone lucht.

Het leven van ieder mens moet uiterlijk in 2030 voldoen aan de minimumnormen of daarboven liggen.

Daarvoor zijn effectieve partnerschappen tussen regeringen, het maatschappelijk middenveld en de particuliere sector nodig.

Volgende stappen

De EU hoopt dat de regeringen van alle EU-landen het eens kunnen worden over een gemeenschappelijk standpunt uiterlijk dit najaar, als alle VN-landen bijeenkomen om de vooruitgang op het vlak van de ontwikkelingsdoelstellingen voor 2015 en de plannen voor de volgende fase te bespreken.

Hopelijk kan het gemeenschappelijk standpunt van de EU dan worden opgenomen in de wereldwijde doelstellingen voor duurzame ontwikkeling in alle landen.

Meer over EU-ontwikkelingshulp

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links