Navigációs útvonal

Nem kisebb a cél, mint a globális szegénység felszámolása - 04/03/2013

Pusztaságban álló, az EU zászlajába burkolódzó férfi © EU

A világon az EU folyósítja a legtöbb segélyt a rászorulóknak. Az Unió úttörő szerepet vállalva azért küzd, hogy új ENSZ-célok meghatározása révén eredményesebben lehessen felszámolni a szegénységet és előmozdítani a fenntartható fejlődést.

Az elmúlt tíz év során az EU keményen dolgozott azon, hogy az ENSZ által meghatározott célokat Englishespañolfrançais teljesítve elősegítse, hogy 2015-re drasztikusan csökkenjen a szegénység a világon. Az erőfeszítések eredményeként több millió ember életét sikerült megmenteni és milliók életminőségét javítani, de továbbra is rengeteg a tennivaló.

A Bizottság ezért felhívást intézett az uniós tagországokhoz, arra kérve őket, hogy a munka élére állva tervezzék meg a mélyszegénység felszámolására irányuló erőfeszítések következő – 2015 utáni – szakaszát.

A Bizottság közleményt adott ki a témában, melyben egységes uniós megközelítést DeutschEnglishfrançais dolgozott ki annak az átfogó konzultációnak az eredményeire támaszkodva, melyben uniós vezetők, érdekelt felek és polgárok is részt vettek.

A mélyszegénység felszámolására irányuló küzdelemmel párhuzamosan azért is tenni kell, hogy a fejlődés fenntartható módon menjen végbe. Ehhez pedig keményebb munkára van szükség annak érdekében, hogy megoldást találjunk az éghajlatváltozásból, az erőforrások kimerüléséből, a környezet károsodásából és a társadalmi egyenlőtlenségekből eredő problémákra.

Mi kell a fejlődéshez?

A 2015 utáni időszakra szóló tervben aktualizálni kell a jelenlegi ENSZ-célkitűzéseket, és ki kell térni olyan témákra is, melyek korábban nem kaptak kellő figyelmet. Példaként említhető a szociális védelem kérdése.

Elengedhetetlen, hogy a fejlődő országokban végrehajtandó strukturális reformoknak szerves részét képezzék olyan intézkedések, melyek a társadalmi fejlődés és a környezetvédelem előmozdítására irányulnak.

Azt pedig, hogy a fejlődés fenntartható módon menjen végbe és minden társadalmi réteg számára előnyöket biztosítson, csak úgy lehet elérni, ha kellő figyelmet kap a jogérvényesülés, az egyenlőség, a méltányosság és a nemek közötti egyenlőség kérdése, valamint a nők hátrányos helyzetének megszüntetése. Ezek azonban nemcsak a fejlesztéssel összefüggésben, hanem önmagukban is rendkívül fontos célok.

Méltó életet mindenkinek

A fejlesztési segélyezés célrendszerének kidolgozásakor világos, ugyanakkor kellően merész célkitűzéseket kell kijelölni, és konkrét, azonosítható minimumcélokat meghatározni. A munka során annak is fontos szempontot kell jelentenie, hogy javuljon az emberek életminősége az oktatás, az élelmezés, valamint a tiszta vízhez és levegőhöz való hozzáférés tekintetében.

A távlati cél az, hogy 2030-ra mindegyik férfi, nő és gyermek életminősége meghaladja a minimumkövetelményekben rögzített értéket.

A célok eléréséhez feltételt jelent, hogy hatékony partnerségek jöjjenek létre a tagállami kormányok, a civilszervezetek és a magánszféra szereplői között.

Következő lépések

Az EU arra törekszik, hogy az uniós tagállamok közös álláspontot alakítsanak ki a témában 2013 őszére, amikor az ENSZ-tagországok összeülnek, hogy megvitassák a már elfogadott és 2015-ig teljesítendő célkitűzések megvalósítása terén elért előrehaladást, és megtervezzék a 2015 utáni időszakban elvégzendő munkát.

A közös uniós álláspontot olyan, globális szintű erőfeszítésekbe is be kell építeni, melyek révén a világ összes országa számára fenntartható fejlesztési célokat lehet meghatározni.

Hogyan segíti az EU a fejlesztést?

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek