Navigacijski put

Proširenje EU-a – sljedeći koraci - 11/10/2012

Slagalica koja prikazuje krug zvijezda EU-a © EU

Objavljeno izvješće EU-a o strategiji proširenja za 2012. s ocjenama napretka Hrvatske, Islanda, Turske, Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Kosova prema članstvu u EU-u.

Europska unija i njezinih 27 država članica i dalje se zalažu za proširenje članstva u EU-u, a samim time i za jačanje mira, sigurnosti, blagostanja u Europi i povećanje njezina međunarodnog utjecaja.

U izvješću o strategiji proširenja za 2012. DeutschEnglishfrançais kojim su obuhvaćene zemlje zapadnog Balkana, Island i Turska ocjenjuje se njihov napredak i navode se reforme koje navedene zemlje moraju provesti kako bi se priključile EU-u.

Godišnjim postupkom praćenja osigurava se pristupanje država kandidatkinja samo ako su ispunjeni svi podrobno utvrđeni uvjeti.

Oni uključuju poboljšanje političkog sudjelovanja, pravnih standarda, javne uprave, slobode izražavanja, stanja socijalno isključenih skupina i gospodarske stabilnosti.

Ove godine Komisija predlaže i pružanje pomoći potencijalnim državama kandidatkinjama kako bi ispunile ključne uvjete za pristupanje u ranijoj fazi postupka proširenja.

Trenutno stanje

EU je potpisao pristupni ugovor s Hrvatskom u prosincu 2011. Očekuje se da će Hrvatska pristupiti EU-u 1. srpnja 2013. i na putu je da preostale uvjete ispuni do navedenog datuma, kako je dogovoreno.

EU nastavlja jačati svoje veze s Islandom, među ostalim i u područjima obnovljive energije i klimatskih promjena. Pristupni pregovori dobro napreduju.

Turska mora uložiti veće napore kako bi ispunila uvjete povezane s političkim i temeljnim pravima, uključujući one koji se odnose na slobodu izražavanja. Poboljšanje odnosa s Republikom Ciprom i dalje je jedan od prioriteta.

Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija očekuje odluku vlada EU-a o preporuci Komisije za otvaranje pristupnih pregovora.

Albaniji bi se status države kandidatkinje trebao dodijeliti nakon dovršetka ključnih reformi.

Bosna i Hercegovina postigla je ograničen napredak u ispunjavanju početnih uvjeta za članstvo u EU-u.

Pristupni pregovori pokrenuti su s Crnom Gorom, a Srbiji je priznat status države kandidatkinje, što svjedoči o tome da, jednom kad se reforme provedu, EU ispunjava preuzete obveze.

Pregovori s Kosovom (na temelju Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1244/99) o sporazumu o trgovini i financijskoj pomoći mogli bi započeti nakon što država ispuni ključne uvjete.

Sljedeći koraci

Vlade EU-a uzet će u obzir preporuke sa sastanka održanog u prosincu 2012. te će donijeti odluku o svakoj pojedinoj zemlji koja je na putu prema članstvu. Komisija će u međuvremenu i dalje pomagati državama u provođenju potrebnih reformi.

Više o proširenju EU-a English (en)

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice