Sökväg

EU hjälper dig att hjälpa andra - 24/09/2012

Ett nytt EU-program ska utbilda frivilligarbetare till humanitära projekt runt om i världen och införa normer för frivilligdeltagande.

Tusentals européer arbetar redan som frivilliga utomlands för att hjälpa människor som drabbats av naturkatastrofer och andra kriser. Många fler skulle vilja bidra om de bara kunde.

Kommissionen föreslår English därför att man inrättar en europeisk frivilligkår för humanitärt bistånd, så att människor i EU kan hjälpa till där det behövs mest. Programmet ska erbjuda praktisk utbildning, införa normer för frivilligdeltagande och i möjligaste mån tillgodose de humanitära organisationernas behov av frivilligarbetare.

Genom att utbilda frivilligarbetare får det humanitära biståndet ett större genomslag. Europeiska normer gör dessutom att man kan införa ett certifieringssystem som hjälporganisationerna godkänner.

Tanken är att runt 10 000 européer ska få utbildning under perioden 2014–2020. Ytterligare 10 000 ska hjälpa frivilligarbetarna med uppgifter som kan skötas hemifrån på datorn.

För att få delta i programmet måste du ha fyllt 18 år och vara medborgare eller varaktigt bosatt i ett EU-land eller ett annat europeiskt deltagarland.

Du kanske bara vill lära dig mer om humanitärt arbete, eller så är du expert på ett visst område eller pensionär med specialistkunskaper? Vilken utbildning du får och vart du skickas beror på din kunskap och erfarenhet.

EU vill också utbilda 7 000 lokalanställda och frivilliga i utvecklingsländer.

Tanken är att EU ska certifiera organisationer som uppfyller europeiska normer för frivilligdeltagande. Organisationerna ska sedan hitta lämpliga projekt och ansöka om EU-bidrag för att skicka ut frivilliga från EU.

Tester på plats

Kommissionen har banat väg för frivilligkåren sedan 2011 med hjälp av pilotprojekt Englishfrançais som finansierats av Echo, EU:s kontor för humanitärt bistånd. Idén stöds av den breda allmänheten English .

Med hjälp av projekten har EU undersökt hur man bäst kan dra nytta av frivilligarbetare på fältet.

Utbildade frivilligarbetare finns numera i över 30 länder. En av dem är Aine Lynch English som arbetar som utbildningsansvarig för brittiska Rädda barnen English i Kurgan-Tiube i Tadzjikistan. En annan är Olivia Defrene Englishfrançais som är frivilligarbetare i franska Röda korset English i Vanuatu i Stilla havet.

I år började en andra omgång med pilotprojekt för utbildning av frivilliga.

Läs mer om Europeiska frivilligkåren Englishfrançais

Tyck till om frivilligkåren English

Läs mer om EU:s humanitära bistånd Englishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar