Navigacijska pot

Evropski prostovoljci v svetu - 24/09/2012

Program EU bo usposobil prostovoljce za humanitarne projekte po svetu in določil standarde.

Tisoči evropskih prostovoljcev pomagajo žrtvam nesreč in kriz po svetu. Sodelovati jih želi še veliko več.

Komisija predlaga nov način English sodelovanja državljanov, in sicer v prostovoljski enoti za humanitarno pomoč . Program bo zagotavljal praktično usposabljanje, določil standarde za vodenje prostovoljcev in jih povezal s humanitarnimi organizacijami.

Usposobljeni prostovoljci bodo povečali uspešnost humanitarne pomoči EU. Evropske standarde bodo spremljali certifikati, ki bodo veljali za organizacije za humanitarno pomoč.

V programu se bo v obdobju 2014–2020 usposabljalo 10 000 Evropejcev. Še 10 000 jih bo pomagalo prostovoljcem pri nalogah, ki se lahko opravijo z domačega računalnika.

Prostovoljci bodo morali biti stari več kot 18 let in biti državljani EU oziroma dalj časa prebivati v EU ali drugih sodelujočih evropskih državah.

Mnogi med njimi bodo želeli pridobiti izkušnje na humanitarnem področju, drugi bodo želeli pomagati kot strokovnjaki ali upokojeni delavci s posebnimi znanji. Usposabljanje in napotitev bosta odvisna od njihovih izkušenj.

EU bo omogočila usposabljanje tudi za 7 000 delavcev in prostovoljcev v državah v razvoju.

Organizacije, ki bodo pri upravljanju prostovoljcev uporabljale evropske standarde, bodo dobile certifikat EU. Poiskale bodo primerne humanitarne projekte in zaprosile za nepovratna sredstva za napotitev prostovoljcev EU.

Preskušanje na terenu

Komisija s pilotnimi projekti Englishfrançais , ki jih financira njen urad za humanitarno pomoč (ECHO), že od leta 2011 pripravlja temelje programu. Program ima tudi široko javno podporo English .

S pilotnimi projekti preverja, kako bi lahko najkoristneje uporabili prostovoljce na terenu.

Usposobljeni evropski prostovoljci zdaj delajo v več kot 30 državah v svetu. Med njimi sta Aine Lynch English , ki v tadžikistanskem kraju Kurgan-Teppe sodeluje v šolskih programih za britansko organizacijo Save the Children UK English , in Olivia Defrene Englishfrançais , ki je prostovoljka pri francoskem rdečem križu English v Vanuatuju.

Letos se je začel drugi krog pilotnih projektov za usposabljanje prostovoljcev.

Več o evropski prostovoljski enoti za humanitarno pomoč Englishfrançais

Vaše mnenje o prostovoljski enoti English

Več o humanitarni pomoči EU Englishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave