Kruimelpad

EU helpt Europeanen die anderen willen helpen - 24/09/2012

De EU komt met een programma om vrijwilligers op te leiden en normen te bepalen voor humanitaire projecten over de hele wereld.

Permanent zijn duizenden Europeanen in het buitenland als vrijwilliger aan de slag om slachtoffers van rampen en crisissituaties te helpen. Nog veel meer mensen zouden dat willen doen, als het kon.

Vandaar het voorstel van de Commissie English : richt een Europees vrijwilligerskorps op zodat er steeds Europeanen klaarstaan om te helpen waar die hulp het hardst nodig is. Het programma regelt de praktijkopleiding van vrijwilligers, stelt normen vast voor hun inzet en brengt hen onder bij passende humanitaire organisaties.

Dankzij goed opgeleide vrijwilligers kan de humanitaire hulp van de EU een grotere impact krijgen. Naast de Europese normen zou er een door de hulporganisaties erkend certificeringssysteem komen.

Tussen 2014 en 2020 zouden zo'n 10.000 Europeanen tot "EU Aid Volunteer" kunnen worden opgeleid. Nog eens 10.000 mensen kunnen hulpacties van thuis uit ondersteunen via de computer.

Vrijwilligers moeten minstens 18 jaar oud zijn en blijvend in een EU-land of in een ander deelnemend Europees land woonachtig zijn.

Het kan gaan om mensen zonder ervaring in de humanitaire sector, maar ook om experts of gepensioneerden met gespecialiseerde kennis. Hoeveel opleiding ze krijgen en wanneer ze worden ingezet, hangt af van hun ervaring.

De EU is ook van plan om nog eens 7.000 plaatselijke medewerkers en vrijwilligers in ontwikkelingslanden op te leiden.

Organisaties die de nieuwe Europese normen voor het beheer van vrijwilligers toepassen, zouden door de EU worden gecertificeerd. De organisaties mogen geschikte projecten kiezen en kunnen subsidies aanvragen om EU-vrijwilligers in te zetten.

In de praktijk getest

De Commissie werkt al sinds 2011 aan dit project met proefprojecten Englishfrançais die worden gefinancierd door haar humanitaire afdeling, ECHO. De reacties zijn positief English .

Bij de proefprojecten zijn verschillende manieren onderzocht om vrijwilligers in te schakelen.

Er werken nu al opgeleide Europese vrijwilligers in meer dan 30 landen. Een ervan is Aine Lynch English , die in Kurgan-Teppe, Tadzjikistan, meewerkt aan onderwijsprojecten van Save the Children UK English . Ook Olivia Defrene Englishfrançais is zo'n vrijwilliger. Zij werkt voor het Franse Rode Kruis English in Vanuatu.

Eerder dit jaar is een tweede ronde van proefprojecten van start gegaan, waarbij opnieuw vrijwilligers worden opgeleid.

Meer over EU Aid Volunteers, het Europees vrijwilligerskorps voor humanitaire hulpverlening Englishfrançais

Zeg wat u vindt van het vrijwilligerskorps English

Meer over de humanitaire hulp van de EU Englishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links