Navigációs útvonal

Segítünk az európaiaknak, hogy segíthessenek - 24/09/2012

A Bizottság uniós programot javasol a világ különböző pontjain zajló humanitárius segítségnyújtási műveletekben részt vevő önkéntesek képzésére és szabványok felállítására.

Több ezer európai dolgozik külföldön önkéntesként, hogy a katasztrófák és válsághelyzetek áldozatain segítsen. Még többen szeretnék azonban ilyen módon hasznossá tenni magukat, ha tudnák, hogyan fogjanak hozzá.

A Bizottság Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtest létrehozására tett javaslatot English , amelynek célja, hogy az európaiak segítséget tudjanak nyújtani a legsürgősebb helyzetekben. A program a tervek szerint lehetőséget nyújt arra, hogy a esjelöltek gyakorlati képzésben vegyenek részt az önkéntesek irányítására vonatkozóan meghatározott eljárások és szabályok alapján, valamint gondoskodik arról, hogy a megfelelően képzett önkéntesek és a munkaerőt igénylő humanitárius szervezetek egymásra találjanak.

A képzett önkéntesek közreműködése javítani fogja az uniós humanitárius segítségnyújtás eredményességét. Sok kerül az európai szabványokra épülő, a segítségnyújtó szervezetek által elismert akkreditációs rendszer kidolgozására is.

A program keretében 2014 és 2020 között kb. 10 000 európai részesül képzésben. 10 000 plusz hely áll majd rendelkezésre az önkénteseket segítő, otthonról, számítógépről elvégezhető feladatok ellátására.

Önkéntesjelöltként pályázhatnak minden olyan 18. életévüket betöltött személyek, akik az EU vagy a kezdeményezésben részt vevő egyéb országok polgárai, vagy huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkeznek ezekben az országokban.

Ha a javaslat megvalósul, az EU olyan személyek jelentkezését fogja várni, akik tapasztalatot kívánnak szerezni a humanitárius segítségnyújtásban. Jelentkezhetnek emellett szakértők, illetve valamely konkrét szaktudással rendelkező nyugdíjasok is. A képzés és a kiküldetés a tapasztalatok szintjétől függ majd.

Az EU a fejlődő országokban is biztosítana képzést 7 000 helyi munkatárs és önkéntes részére.

Az EU azokat a szervezeteket fogja akkreditálni, amelyek alkalmazzák az önkéntesek irányítására vonatkozó európai szabványokat. A szervezetek feladata lesz, hogy feltérképezzék az alkalmas projekteket, és finanszírozást igényeljenek uniós önkéntesek kiküldésére.

Helyszíni ellenőrzés

A Bizottság a humanitárius segélyekkel foglalkozó egységének (ECHO) finanszírozásával 2011-től kísérleti projekteket Englishfrançais futtatott, hogy előkészítse a terepet. A Bizottság munkáját a közvélemény széles körűen támogatja English .

A projektek azt hivatottak volt megvizsgálni, hogy a szervezeti egység milyen különféle módon tudná kiaknázni az önkéntesek jelenlétét a helyszínen.

Szakképzett európai önkéntesek ma már több mint 30 országban vannak jelen. Egyike ezek közül Aine Lynch English , aki a Save the Children English nevű, egyesült királysági szervezeten keresztül a tádzsikisztáni Kurgonteppa városába utazott, hogy ott oktatóként dolgozzon. Példaképp említhetjük Olivia Defrene Englishfrançais -t is, aki a Francia Vöröskereszt English jóvoltából a csendes-óceáni Vanuatuban dolgozik önkéntesként.

A kísérleti projektek második fordulója idén kezdődik. A cél az önkéntesek képzése.

Bővebben az Európai Önkéntes Hadtestről Englishfrançais

Ossza meg velünk véleményét az önkéntes hadtestről! English

Bővebben az uniós humanitárius segítségnyújtásról Englishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek