Διαδρομή πλοήγησης

Ευρωπαίοι εθελοντές στην υπηρεσία όλου του κόσμου - 24/09/2012

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την κατάρτιση εθελοντών προκειμένου να συμμετάσχουν σε δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και για τον καθορισμό προτύπων.

Χιλιάδες Ευρωπαίοι εργάζονται ήδη ως εθελοντές στο εξωτερικό, βοηθώντας τα θύματα καταστροφών και κρίσεων. Πολλοί άλλοι θα ήθελαν, αν είχαν τη δυνατότητα, να συμμετάσχουν σε εθελοντική δράση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Σώματος Εθελοντών Ανθρωπιστικής βοήθειας, προτείνει έναν τρόπο English με τον οποίο οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να παρέχουν τη βοήθειά τους όπου υπάρχει επείγουσα ανάγκη. Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα παρασχεθεί επιμόρφωση σε πρακτικά θέματα και θα καθοριστούν τα πρότυπα για τη διαχείριση του σώματος των εθελοντών και της τοποθέτησής τους σε κατάλληλες ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Οι καταρτισμένοι εθελοντές αναμένεται να ενισχύσουν τον αντίκτυπο της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ. Τα ευρωπαϊκά πρότυπα θα συνοδεύονται από σύστημα πιστοποίησης, το οποίο θα αναγνωρίζουν οι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το διάστημα 2014 - 2020, 10.000 περίπου Ευρωπαίοι αναμένεται να επιμορφωθούν στο πλαίσιο του προγράμματος. Άλλα 10.000 άτομα θα στηρίξουν τους εθελοντές με εργασίες που μπορούν να γίνουν από το σπίτι μέσω υπολογιστή.

Οι εθελοντές πρέπει να είναι μεγαλύτεροι από 18 ετών και να είναι πολίτες ή επί μακρόν κάτοικοι της ΕΕ ή άλλων ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Οι εθελοντές μπορεί να είναι εμπειρογνώμονες ή συνταξιούχοι με ειδικές ικανότητες ή απλά άτομα που επιδιώκουν να αποκτήσουν εμπειρία στον ανθρωπιστικό τομέα. Η κατάρτιση και η τοποθέτησή τους θα εξαρτώνται από το επίπεδο εμπειρίας τους.

Η ΕΕ θα παράσχει επίσης κατάρτιση σε τοπικό προσωπικό 7.000 ατόμων και σε εθελοντές σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ΕΕ θα πιστοποιήσει τις οργανώσεις που εφαρμόζουν ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τη διαχείριση εθελοντών. Οι οργανώσεις αυτές μπορούν να καταρτίζουν κατάλληλα σχέδια και να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης για την τοποθέτηση Ευρωπαίων εθελοντών.

Δοκιμή επί τόπου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρχίσει να προετοιμάζει το έδαφος γι΄αυτή την υπηρεσία από το 2011, μέσω πιλοτικών σχεδίων Englishfrançais χρηματοδοτούμενων από τον βασικό φορέα ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ (ECHO). Η ιδέα αυτή χαίρει ευρείας δημόσιας στήριξης English .

Τα σχετικά σχέδια διερευνούν τους διάφορους τρόπους με τους οποίους η υπηρεσία αυτή θα κάνει την καλύτερη δυνατή χρήση των εθελοντών επί τόπου.

Εκπαιδευμένοι Ευρωπαίοι εθελοντές εργάζονται ήδη σε περισσότερες από 30 χώρες. Ανάμεσα σε αυτούς είναι η Aine Lynch English , που εργάζεται στο Kurgan-Teppe του Τατζικιστάν ως εκπαιδευτική σύμβουλος με τη βρετανική οργάνωση Save the Children English , και η Olivia Defrene Englishfrançais , εθελόντρια που εργάζεται με την οργάνωση French Red Cross English στις νήσους Βανουάτου στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Φέτος ξεκίνησε μια δεύτερη φάση πιλοτικών σχεδίων για την κατάρτιση εθελοντών.

Περισσότερα για το Ευρωπαϊκό Σώμα Εθελοντών Englishfrançais

Ανταλλάξτε τις απόψεις σας για το σώμα εθελοντών English

Περισσότερα για την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ Englishfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι