Sökväg

G8-mötet: Stabilitet, tillväxt och Grekland på agendan - 23/05/2012

G8-mötets logotyp – hängande skylt med texten ”Camp David, G8, 2012” © G8

G8-länderna ska satsa på både stabilitet och tillväxt för att få fart på världsekonomin och skapa jobb. Det var budskapet från G8-mötet på Camp David den 18–19 maj.

Alla G8-ledare var överens om att man både måste få ordning på statsfinanserna och satsa på tillväxtskapande åtgärder för att främja den ekonomiska återhämtningen och öka förtroendet.

De betonade också att ett starkt och sammanhållet euroområde är viktigt för den globala stabiliteten och återhämtningen. Ledarna lyfte fram EU:s insatser för att få fart på tillväxten och uttryckte en stark önskan att Grekland ska bli kvar i euroområdet.

EU representerades av kommissionens ordförande José Manuel Barroso och Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy.

– När det gäller Grekland är det viktigt att vi tillsammans med våra G8-partner bekräftar vår starka önskan att Grekland ska stanna i euroområdet, samtidigt som vi uppfyller våra åtaganden, sade de båda EU-ledarna i ett gemensamt uttalande English .

G8-ledarna enades också om samordnade insatser vid eventuella avbrott i oljeleveranserna för att förhindra störningar i världsekonomin.

Andra viktiga resultat från diskussionerna är

  • en ny allians för livsmedelsförsörjning English där givare, partnerländer och den privata sektorn tillsammans ska hjälpa 50 miljoner människor ur fattigdom de kommande tio åren
  • ett förnyat åtagande för Deauvillepartnerskapet English för att hjälpa länderna i södra Medelhavsområdet med ekonomiska reformer, öppen förvaltning, handel och investeringar
  • en överenskommelse om att ansluta sig till klimatkoalitionen för att minska kortlivade föroreningar och se till att bindande klimatåtgärder införs senast 2015.

G8-ledarna uppmanade dessutom Syriens regering och opposition att följa FN:s och arabförbundets fredsplan så att landet kan börja sin övergång till demokrati.

G8 är en informell grupp med världens ledande ekonomier som träffas en gång om året för att diskutera internationella frågor av gemensamt intresse. Frankrike, Italien, Tyskland och Storbritannien ingår, och EU är också representerat.

Samtliga G8-länder är också med i G20-gruppen, som träffas nästa månad i Mexiko i Los Cabos.

Läs hela Camp David-förklaringen English

Läs mer om EU och G8 DeutschEnglishfrançaisportuguês

G8-mötet 2012 English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar