Navigacijska pot

Voditelji G8: za stabilnost in gospodarsko rast, za Grčijo v evrski skupini - 23/05/2012

Logotip srečanja G8: izvesek z napisom „Camp David, G8, 2012“, © G8

Voditelji držav skupine G8 so na srečanju v Camp Davidu 18. in 19. maja podprli dvojni pristop: če naj svetovno gospodarstvo okreva, sta nujni tako finančna stabilnost kot gospodarska rast.

Razprava voditeljev je potekala odkrito in brez olepševanj. Strinjali so se, da je treba spodbuditi gospodarsko okrevanje in obnoviti zaupanje v finančne ustanove po eni strani z uravnoteženjem javnih financ in po drugi strani z ukrepi za večjo gospodarsko rast.

Opozorili so na pomen, ki ga ima trdno in enotno evrsko območje za finančno stabilnost in okrevanje gospodarstva v svetu. Spregovorili so o prizadevanjih EU, da obnovi gospodarsko rast, in se odločno zavzeli za to, da Grčija ostane v evrskem območju, pri čemer mora seveda spoštovati svoje obveznosti.

Evropsko unijo sta zastopala predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

V skupni izjavi English sta poudarila: „Kar zadeva Grčijo, je najpomembneje to, da smo se vsi v skupini G8 zavzeli za to, da Grčija ostane v evrskem območju, pri tem pa spoštuje obveznosti, ki jih je sprejela.“

Voditelji držav G8 so se dogovorili tudi o usklajenih ukrepih, s katerimi bi v primeru motene dobave nafte ublažili posledice za gospodarstvo.

Drugi pomembni poudarki z dvodnevnega srečanja:

  • nova zveza za oskrbo s hrano in zadostno prehrano English , ki so jo razglasili na predvečer srečanja in združuje prizadevanja donatorjev, partnerskih držav in zasebnega sektorja, da bi v prihodnjih desetih letih rešili revščine 50 milijonov ljudi;
  • potrditev zavez iz deauvillskega partnerstva English , v katerem države skupine G8 sodelujejo z arabskimi državami pri gospodarskih reformah, preglednem upravljanju, trgovini in vlaganju;
  • pridružitev koaliciji za podnebje in čist zrak, ki si prizadeva zmanjšati količino kratkotrajnih onesnaževal v zraku, in podpora novemu pravnemu aktu o podnebju, ki bi ga sprejeli do leta 2015 in bi bil zavezujoč za vse podpisnice.

Voditelji držav skupine G8 so pozvali sirijsko vlado in opozicijske sile, naj ravnajo v skladu s skupnim mirovnim načrtom Združenih narodov in Arabske lige in tako omogočijo državi prehod v demokracijo.

G8 je neformalna skupina najrazvitejših držav. Voditelji teh držav na vsakoletnem srečanju razpravljajo o vprašanjih svetovnega pomena. V skupini sodelujejo EU in posamezne države članice: Francija, Italija, Nemčija in Združeno kraljestvo.

Vse države skupine G8 so tudi članice skupine G20. Srečanje skupine G20 bo drugi mesec v mehiškem mestu Los Cabos.

Celotna izjava s srečanja v Camp Davidu English

Več o vlogi EU v skupini G8 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Srečanje skupine G8 leta 2012 English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave