Cale de navigare

G8 susţine stabilitatea şi creşterea - Grecia ar trebui să rămână în zona euro - 23/05/2012

Logoul summitului G8 – un panou suspendat cu textul „Camp David, G8, 2012” © G8

Liderii G8 consideră că este nevoie de stabilitate şi creştere pentru a stimula redresarea economică şi crearea de locuri de muncă - 18-19 mai 2012, Camp David.

În cadrul reuniunii derulate la Camp David, în Statele Unite, liderii G8 au convenit asupra necesităţii de a accelera redresarea economică şi de a restabili încrederea, prin punerea în ordine a finanţelor publice, luând, în acelaşi timp, măsuri care să încurajeze creşterea.

Ei au afirmat, de asemenea, că o zonă euro puternică şi unită este esenţială pentru menţinerea stabilităţii şi relansarea economiei la nivel global. Liderii G8 consideră că UE a depus eforturi importante în direcţia relansării creşterii economice şi şi-au exprimat dorinţa de a menţine Grecia în zona euro, atâta timp cât se respectă angajamentele asumate.

UE a fost reprezentată la reuniunea G8 de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso şi de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

„În ceea ce priveşte Grecia, este important că, împreună cu ceilalţi parteneri din cadrul G8, ne-am exprimat dorinţa puternică de a menţine această ţară în zona euro, atâta timp cât se respectă angajamentele luate”, se precizează într-o declaraţie comună English a celor doi preşedinţi.

Liderii G8 au susţinut că este nevoie de acţiuni coordonate în situaţia producerii unor disfuncţionalităţi în aprovizionarea cu petrol, pentru a feri economia globală de eventualele şocuri.

Pe agenda celor două zile ale reuniunii au fost incluse şi alte teme de discuţie, încheiate cu următoarele rezultate:

  • lansarea, în ajunul summitului G8, a Noii alianţe pentru securitate alimentară şi nutriţie English care reuneşte donatori, ţări partenere şi sectorul privat în efortul de a scoate de sub pragul sărăciei 50 de milioane de persoane, în următorii 10 ani
  • reînnoirea angajamentului în favoarea parteneriatului de la Deauville English cu ţările arabe, prin care G8 colaborează cu statele din sudul Mării Mediterane, oferindu-le sprijin în ceea ce priveşte reformele economice, guvernarea transparentă, comerţul şi investiţiile
  • decizia de a adera la Coaliţia pentru climă şi aer curat, al cărei scop este să reducă emisiile de poluanţi cu durată scurtă de viaţă şi reafirmarea sprijinului faţă de adoptarea, până în 2015, a unui instrument obligatoriu din punct de vedere juridic în domeniul combaterii echimbărilor climatice.

Liderii G8 au făcut apel la guvernul Siriei şi la opoziţia din această ţară să accepte un plan de pace elaborat în comun de ONU şi de Liga Arabă, care să facă posibilă tranziţia Siriei către democraţie.

G8 este un grup informal reunind unele dintre cele mai mari economii ale lumii, care se întruneşte o dată pe an pentru a discuta probleme globale de interes comun. UE participă la această reuniune, alături de patru dintre statele sale membre, respectiv Franţa, Italia, Germania şi Regatul Unit.

Ţările G8 sunt şi membre ale G20. Summitul G20 va avea loc luna viitoare la Los Cabos, în Mexic.

Informaţii suplimentare în declaraţia integrală de la Camp David English

Mai multe despre participarea UE la G8 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Summitul G8, 2012 English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile