Kruimelpad

G8 zet in op stabiliteit en groei, en op een Griekenland binnen de euro - 23/05/2012

Logo van de G8-top - uithangbord met de tekst "Camp David, G8, 2012” © G8

Op de G8-bijeenkomst in Camp David van 18 en 19 mei hebben de G8-leiders zich uitgesproken voor de tweesporenaanpak voor stabiliteit en groei om de wereldeconomie weer vlot te trekken en nieuwe banen te scheppen.

De G8-leiders zijn het in Camp David eens geworden over de manier waarop het economisch herstel kan worden aangezwengeld. Zij willen het vertrouwen in de economie weer terugbrengen door de overheidsfinanciën op orde te brengen, maar tegelijkertijd maatregelen te nemen die voor groei zorgen.

Ze hebben ook verklaard dat een sterke en samenhangende eurozone belangrijk is voor wereldwijde stabiliteit en economisch herstel. Zij waarderen de inspanningen van de EU om de groei te herstellen. Bovendien hechten zij er sterk aan dat Griekenland in de eurozone blijft en zijn verplichtingen nakomt.

Commissievoorzitter Barroso en voorzitter Van Rompuy van de Europese Raad waren erbij namens de EU.

“In verband met Griekenland is het belangrijk nog eens te benadrukken dat we, net als onze G8-partners, vasthouden aan een Griekenland binnen de eurozone dat zijn verplichtingen nakomt,” aldus de twee voorzitters in een gezamenlijke verklaring English .

De G8-leiders werden het ook eens over een gecoördineerde aanpak om de wereldeconomie te beschermen tegen een haperende olievoorziening.

Andere belangrijke resultaten van de tweedaagse top:

  • Een nieuwe verbond voor voedselzekerheid en voeding English , een initiatief dat op de vooravond van de G8-top is genomen en waarbij donoren, partnerlanden en particuliere sector proberen om het aantal armen in de wereld in de komende tien jaar met 50 miljoen te verminderen
  • Bevestiging van het Deauville-partnership English met Arabische landen voor samenwerking met landen ten zuiden van de Middellandse Zee met het oog op economische hervorming, handel en investeringen
  • Akkoord over deelname aan de Climate and Clean Air Coalition om de hoeveelheid kortlevende klimaatvervuilers te beperken en steun voor de invoering van een voor alle partijen bindend klimaatactie-instrument uiterlijk in 2015

De G8-leiders hebben er bij de Syrische regering en oppositie op aangedrongen zich te houden aan het vredesplan van de VN en de Arabische liga zodat het land een begin kan maken met democratische hervormingen.

De G8 is een informele groep van economische grootmachten die eens per jaar bijeenkomt om over wereldwijde kwesties van wederzijds belang te spreken. Naast de EU-landen Frankrijk, Italië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk neemt ook de EU als organisatie deel.

Alle G8-landen zijn ook leden van de G20. De G20-bijeenkomst vindt volgende maand plaats in het Mexicaanse Los Cabos.

Meer over de G8-top leest u in de volledige Camp David-verklaring English .

Meer over de EU op de G8-top DeutschEnglishfrançaisportuguês

G8-top 2012 English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links