Navigációs útvonal

G8-csúcs: középpontban a stabilitás, a növekedés és Görögország (euróövezeti tagsága) - 23/05/2012

A G8-csúcstalálkozó logója – tábla, rajta a következő felirat: „Camp David, G8, 2012” © G8

A május 18–19-én megrendezett G8-csúcs résztvevői szerint az általános gazdasági fellendülés és a munkahelyteremtés elősegítése érdekében egyidejűleg kell előmozdítani a stabilitást és a növekedést.

Camp Davidben tartott nyílt és őszinte hangvételű tanácskozásukon a G8-csoport vezetői megegyeztek arról, hogy rendezni kell az államháztartásokat a gazdaság élénkítése és a bizalom helyreállítása érdekében, és ezzel egyidejűleg intézkedéseket kell hozni a növekedés ösztönzése céljából.

Kijelentették azt is, hogy az általános stabilitáshoz és gazdasági fellendüléshez erős és összetartó euróövezetre van szükség. Méltányolták a növekedés helyreállításra irányuló uniós erőfeszítéseket, és kifejezték abbéli reményüket, hogy Görögország az eurózónában marad, miközben teljesíti kötelezettségeit.

A találkozón az EU-t José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke képviselte.

A két vezető politikus közös nyilatkozatban English fejtette ki, hogy „fontos, hogy a G8-csoport többi tagjával együtt újból kifejezésre juttattuk arra irányuló óhajunkat, hogy Görögország az eurózónában maradjon, és teljesítse kötelezettségeit.”

A csúcsértekezlet résztvevői arról is megállapodtak, hogy az olajellátás esetleges zavarai esetén összehangolt intézkedéseket hoznak majd a világgazdaság védelme érdekében.

A kétnapos találkozón megvitatott többi kiemelt kérdés terén az alábbi fontos eredmények születtek:

  • A G8-ak találkozójának előestéjén létrejött az Új Élelmezésbiztonsági és Táplálkozási Szövetség English , amelynek célja, hogy a következő 10 évben 50 millió ember emelkedjen ki a szegénységből. A szövetség az adományozók, a partnerországok és a magánszféra erőfeszítéseit hivatott egybefogni.
  • A résztvevők megújították a deauville-i partnerség English keretében az arab országokkal vállalt kötelezettségeket. A G8-csoport és a dél-mediterrán államok között létrejött kezdeményezés a gazdasági reformokat, a nyílt kormányzást, a kereskedelmet és a beruházást hivatott támogatni.
  • A tagok megállapodtak arról, hogy csatlakoznak az éghaljatváltozással és a tiszta levegővel foglalkozó koalícióhoz, amelynek célja a rövid élettartamú szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentése (Climate and Clean Air Coalition to Reduce Short-lived Climate Pollutants). Támogatják egy olyan, jogilag kötelező erejű éghajlat-politikai eszköz elfogadását, amelyet a feleknek 2015-ig kell majd elfogadniuk.

A G8-ak vezetői felszólították Szíria kormányát és az ellenzéki erőket, hogy tartsák be az ENSZ és az Arab Liga közös béketervében foglaltakat annak érdekében, hogy az ország megkezdhesse a demokráciába való átmenetet.

A G8 a legfejlettebb gazdaságok nem hivatalos csoportja, amely évente egyszer ül össze, hogy a résztvevők megtárgyalják azokat a kérdéseket, amelyek az egész világot érintik, és amelyek a tagok számára jelentőséggel bírnak. Egyes uniós országok (Franciaország, Olaszország, Németország és az Egyesült Királyság) mellett az EU is részt vesz a csúcstalálkozókon.

A G8-országok egyben a G20-ak tagjai is. A G20-csoport csúcstalálkozójára a következő hónapban a mexikói Los Cabosban kerül sor.

További információkért lásd a Camp David-i nyilatkozatot English .

Bővebben az EU részvételéről a G8-csúcstalálkozón DeutschEnglishfrançaisportuguês

G8-csúcs (2012) English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek