Navigointipolku

G8-maat sitoutuivat talouden vakauden ja kasvun edistämiseen - 23/05/2012

G8-huippukokouksen logo – vihreä kyltti, jossa teksti "Camp David, G8, 2012” © G8

G8-maiden johtajat tukevat vakautta ja kasvua edistävää kaksitahoista lähestymistapaa maailmantalouden elpymisen ja työpaikkojen luomisen vauhdittamiseksi.

G8-maiden johtajat tapasivat Yhdysvalloissa Camp Davidissa 18.–19.5. Suorien ja avomielisten keskustelujensa tuloksena he sitoutuivat vauhdittamaan talouden elpymistä toimilla, joilla tervehdytetään julkista taloutta ja edistetään kasvua.

G8-ryhmä painotti myös vahvan ja yhtenäisen euroalueen tärkeyttä maailmantalouden vakaudelle. G8-maiden johtajat antoivat tunnustuksensa EU:n toimille kasvun palauttamiseksi ja esittivät painokkaan toivomuksen, että Kreikka pysyy euroalueen jäsenenä. Samalla korostettiin, että Kreikan on täytettävä sille asetetut velvoitteet.

EU:ta edustivat kokouksessa komission puheenjohtaja José Manuel Barroso ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy.

Kreikan osalta Barroso ja Van Rompuy pitivät yhteisessä lausunnossaan English merkittävänä, että EU ja muut G8-ryhmän jäsenet vahvistivat toivomuksensa siitä, että Kreikka pysyy euroalueen jäsenenä ja täyttää tekemänsä sitoumukset.

G8-maiden johtajat sopivat myös koordinoiduista toimista, joilla on määrä ehkäistä öljytoimitusten häiriöistä maailmantalouden vakaudelle aiheutuva uhka.

Muita kaksipäiväisen kokouksen keskeisiä tuloksia olivat muun muassa seuraavat:

  • Uusi elintarviketurvan ja ravitsemuksen allianssi English , joka käynnistettiin hieman ennen G8-maiden kokousta. Liittouma pyrkii kokoamaan avunantaja- ja kumppanuusmaita sekä yksityisen sektorin toimijoita yhteiseen hankkeeseen, jonka tavoitteena on vähentää köyhyydestä kärsivien määrää 50 miljoonalla seuraavan kymmenen vuoden aikana.
  • Arabimaiden kanssa perustetun Deauvillen kumppanuuden English vahvistaminen. G8-ryhmä pyrkii kumppanuuden avulla tukemaan eteläisen Välimeren alueen taloudellisia uudistuksia, avointa ja demokraattista hallintoa sekä kauppaa ja investointeja.
  • Sopimus liittymisestä ilmastoa ja puhdasta ilmaa koskevaan koalitioon, jonka tavoitteena on vähentää lyhytkestoisia ilman epäpuhtauksia. G8-maat tukevat painokkaasti myös sellaisen ilmastotoimia koskevan ohjelman hyväksymistä, joka sitoisi kaikkia osapuolia vuoteen 2015 mennessä.

G8-maiden johtajat kehottivat Syyrian hallitusta ja oppositiovoimia noudattamaan YK:n ja Arabiliiton yhteistä rauhansuunnitelmaa, jotta maa voisi edetä siirtymävaiheeseen kohti demokratiaa.

G8-ryhmä on kehittyneitä talouksia edustavien maiden epävirallinen ryhmä, joka kokoontuu vuosittain. EU on edustettuna G8-kokouksissa, ja EU-maista niihin osallistuvat lisäksi Ranska, Italia, Saksa ja Iso-Britannia.

Kaikki G8-maat ovat myös G20-ryhmän jäseniä. G20-huippukokous pidetään ensi kuussa Meksikossa.

Camp Davidin julkilausuma English

Lisää EU:sta G8-ryhmässä DeutschEnglishfrançaisportuguês

G8-huippukokous 2012 English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä