Διαδρομή πλοήγησης

G8: δέσμευση για σταθερότητα και ανάπτυξη – Η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη - 23/05/2012

Ο λογότυπος της συνόδου κορυφής της G8: μια πινακίδα με το σήμα "Camp David, G8, 2012” © G8

Δίπτυχο σταθερότητας και ανάπτυξης με στόχο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και τη δημιουργία απασχόλησης αποφάσισαν οι ηγέτες της G8 κατά τη σύνοδό τους στο Καμπ Ντέιβιντ στις 18 και 19 Μαΐου.

Στις ειλικρινείς συνομιλίες που είχαν στο Καμπ Ντέιβιντ, οι ηγέτες της G8 συμφώνησαν να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη και να δημιουργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης βάζοντας σε τάξη τα δημόσια οικονομικά και λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης.

Δήλωσαν επίσης ότι μια ισχυρή και συνεκτική ευρωζώνη έχει μεγάλη σημασία για την παγκόσμια σταθερότητα και ανάκαμψη. Αναγνώρισαν τις προσπάθειες της ΕΕ για επανεκκίνηση της ανάπτυξης και εξέφρασαν την ισχυρή τους επιθυμία να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη τηρώντας τις δεσμεύσεις της.

Την ΕΕ εκπροσώπησαν στη σύνοδο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

“Όσον αφορά την Ελλάδα, είναι σημαντικό ότι, μαζί με τους εταίρους μας στην G8, επαναβεβαιώσαμε την ισχυρή μας επιθυμία να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη με παράλληλη τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει”, ανέφεραν σε κοινή δήλωση English .

Οι ηγέτες της G8 συμφώνησαν επίσης τη λήψη συντονισμένων μέτρων σε περίπτωση διακοπής της προμήθειας πετρελαίου, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η παγκόσμια οικονομία.

Σημαντικά αποτελέσματα για τα άλλα θέματα προτεραιότητας που συζητήθηκαν στη διήμερη σύνοδο περιλαμβάνουν:

  • μια Νέα Συμμαχία για την Επισιτιστική Ασφάλεια και τη Διατροφή English , η οποία εγκαινιάστηκε την παραμονή της συνόδου G8, με τη συμμετοχή χορηγών, χωρών-εταίρων και του ιδιωτικού τομέα, σε μια κοινή προσπάθεια να βγουν από τη φτώχεια 50 εκατομμύρια άνθρωποι τα επόμενα δέκα χρόνια,
  • ανανέωση της δέσμευσης για τη Σύμπραξη της Ντωβίλ English με τις αραβικές χώρες, η οποία προβλέπει τη συνεργασία της G8 με τις χώρες της νότιας Μεσογείου με σκοπό να προωθηθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η ανοικτή διακυβέρνηση, το εμπόριο και οι επενδύσεις,
  • συμφωνία για συμμετοχή στη Συμμαχία για το Περιβάλλον και τον Καθαρό Αέρα με σκοπό τη μείωση των λεγόμενων βραχύβιων ρύπων, και ισχυρή στήριξη ενός "εργαλείου" περιβαλλοντικής δράσης που θα είναι νομικά δεσμευτικό για όλα τα μέρη έως το 2015.

Οι ηγέτες της G8 κάλεσαν την κυβέρνηση της Συρίας και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να συμμορφωθούν με το κοινό ειρηνευτικό σχέδιο που εκπόνησαν ο ΟΗΕ και ο Αραβικός Σύνδεσμος, έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να μπει σε δημοκρατική τροχιά.

Η G8 είναι μια άτυπη ομάδα χωρών με ανεπτυγμένη οικονομία, η οποία πραγματοποιεί συναντήσεις μία φορά τον χρόνο και συζητά παγκόσμια θέματα που παρουσιάζουν κοινό ενδιαφέρον. Η ΕΕ μετέχει στην ομάδα αυτή, καθώς και μεμονωμένα κράτη μέλη της: η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και το ΗΒ.

Όλες οι χώρες της G8 είναι επίσης μέλη της G20. Η σύνοδος κορυφής της G20 θα πραγματοποιηθεί στο Λος Κάμπος του Μεξικού τον ερχόμενο μήνα.

Διαβάστε ολόκληρη τη Δήλωση του Καμπ Ντέιβιντ English

Περισσότερα για την ΕΕ και την G8 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Η σύνοδος της G8 το 2012 English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι