Навигационна пътека

Г-8 поема ангажимент за стабилност и растеж – Гърция ще остане в еврозоната - 23/05/2012

Лого на срещата на върха на Г-8 – висящ знак и текст „Кемп Дейвид“, Г-8, 2012 © G8

На срещата на Г-8 в Кемп Дейвид на 18 и 19 май лидерите на страните от групата подкрепиха подхода на съчетаване на стабилност и растеж с оглед на възстановяването на световната икономика и създаването на работни места.

В открити и честни дискусии в Кемп Дейвид лидерите на всички страни от Г-8 се съгласиха да подкрепят икономическото възстановяване и изграждането на доверие, като приведат в ред публичните финанси и в същото време вземат стимулиращи растежа мерки.

Те заявиха също, че една силна и сплотена еврозона е важна за световната стабилност и възстановяване. Лидерите от Г-8 признаха усилията на ЕС за възстановяване на растежа и изразиха силно желание Гърция да остане в еврозоната, като спазва поетите ангажименти.

Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу и председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой представляваха ЕС на срещата.

„Що се отнася до Гърция, важното е, че заедно с нашите партньори от Г-8 потвърдихме силното си желание тази страна да остане в еврозоната, като спазва поетите ангажименти,“ казаха те в съвместно изявление English .

Лидерите от Г-8 също така се споразумяха за координирани действия в случай на нарушаване на петролните доставки, за да бъде предотвратен шок за световната икономика.

Важни резултати в други приоритетни области от програмата на двудневната среща:

  • Нов алианс за продоволствена сигурност и хранене English , който бе създаден в навечерието на срещата на върха на Г-8. Той обединява представители на донорите, страните партньори и частния сектор, борещи се за избавяне от бедност на 50 млн. души през следващите десет години;
  • подновяване на ангажимента към партньорството от Довил English с арабски страни, чрез което Г-8 работи със страни от южното Средиземноморие в подкрепа на икономически реформи, отворено управление, търговия и инвестиции;
  • споразумение за присъединяване към Коалицията за климата и чистия въздух за намаляване на краткотрайните замърсители на климата и силна подкрепа за приемането до 2015 г. на инструмент за действия в областта на климата, който да е правно обвързващ за всички страни.

Лидерите от Г-8 призоваха правителството на Сирия и опозиционните сили да спазват съвместния мирен план на ООН и Арабската лига, за да може страната да започне преход към демокрация.

Г-8 е неофициална група на икономически развити държави, чиито лидери се срещат веднъж годишно за обсъждане на въпроси от общ или глобален интерес. ЕС участва в нея, както и няколко отделни страни членки – Франция, Италия, Германия и Великобритания.

Всички страни от Г-8 членуват и в Г-20. Срещата на върха на Г-20 ще се състои следващия месец в Лос Кабос, Мексико.

Прочетете пълната декларация от Кемп Дейвид English

Повече за участието на ЕС в Г-8 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Среща на върха на Г-8 за 2012 г. English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки