Navigacijska pot

V zadnjih dveh desetletjih so se države članice učinkoviteje usklajevale pri hitrejšem zagotavljanju pomoči žrtvam nesreč in spopadov po svetu.

Urad Evropske komisije za humanitarno pomoč ECHO že od leta 1992 zagotavlja humanitarno pomoč – tako je bilo pri lakoti v Somaliji, v begunskih taboriščih v bivši Jugoslaviji, pri potresu v Peruju ali poplavah v Bangladešu.

EU je urad ustanovila, da bi bolje uskladila odziv na mednarodne krize, potem ko se je po številnih krizah leta 1991 izkazalo, da je na tem področju precej pomanjkljivosti.

Od takrat je urad stalno izpopolnjeval svoj odziv na krizne razmere in pomoč pošiljal hitreje, da bi tako rešil več življenj. Od leta 2001 lahko urad zagotovi do 3 milijone EUR humanitarne pomoči v 48 urah.

Leta 2010 je ECHO v svoje naloge vključil tudi civilno zaščito Englishfrançais za žrtve nesreč v Evropi.

Prejšnje leto je začel s pilotnim projektom evropske prostovoljske enote za humanitarno pomoč Englishfrançais , v kateri lahko neposredno sodelujejo tudi navadni državljani.

Z novimi dejavnostmi se je tudi trikrat povečal znesek humanitarne pomoči EU, saj je lansko leto letni proračun za humanitarno pomoč znašal 1 milijardo EUR.

Povečanje proračuna je potrebno zaradi vedno večjega števila nesreč po svetu, hkrati pa kaže na zavezanost EU, da za ljudi v stiski stori več – to podpira približno 80 % Evropejcev, ki so sodelovali v nedavni raziskavi English

Največja darovalka pomoči na svetu

ECHO pošilja humanitarno pomoč prek približno 200 organizacij humanitarne pomoči – vključno z agencijami Združenih narodov in nevladnimi organizacijami.

Podpora vsebuje neposredno pomoč pri nesrečah – medicinsko pomoč, hrano, vodo – ter dolgoročnejšo pomoč beguncem v begunskih taboriščih, denimo sanitarno oskrbo in šole.

Leta 2011 je EU z različnimi projekti pomagala približno 160 000 podhranjenim otrokom v afriškem Sahelu ter žrtvam na Haitiju, v Libiji, na Japonskem, v Jemnu in Somaliji.

EU je največja svetovna darovalka humanitarne pomoči. Skupaj z državami članicami prispeva več kot polovico vse uradne svetovne pomoči.

Več o humanitarni pomoči in civilni zaščiti Englishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave