Kruimelpad

Doordat de EU-landen hun noodhulp de voorbije twee decennia steeds beter hebben gecoördineerd, worden slachtoffers van rampen en conflicten over de hele wereld steeds sneller geholpen.

Al sinds 1992 staat ECHO, het bureau voor humanitaire hulp van de EU, paraat om wereldwijd noodhulp te verlenen: bij de hongersnood in Somalië, in de vluchtelingenkampen van het voormalige Joegoslavië, bij de aardbevingen in Peru en de overstromingen in Bangladesh, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Het bureau werd opgericht om het optreden van de EU te coördineren, nadat bij opeenvolgende crises in 1991 was gebleken dat de toenmalige aanpak niet goed werkte.

Sindsdien heeft ECHO de noodhulp van de EU steeds verder gestroomlijnd om slachtoffers sneller te helpen en levens te redden. Zo kan er sinds 2001, als het nodig is, binnen 48 uur 3 miljoen euro voor zulke maatregelen worden vrijgemaakt.

In 2010 werd ECHO ook bevoegd voor civiele bescherming Englishfrançais , om ook slachtoffers van rampen binnen Europa te kunnen helpen.

En vorig jaar ging bij wijze van proef het Europees vrijwilligerskorps voor humanitaire hulpverlening Englishfrançais van start. Dit biedt gewone burgers de kans om bij rampen zelf hulp te verlenen.

De humanitaire hulp van de EU is ondertussen verdrievoudigd en het jaarlijks budget bedraagt nu 1 miljard euro.

Die stijging houdt natuurlijk verband met de toename van het aantal rampen wereldwijd. Maar tegelijkertijd laat de EU hiermee zien dat ze vastberaden is om meer te doen voor mensen in nood. Volgens een recente enquête English staat zo'n 80% van de Europeanen daar vierkant achter.

Grootste hulpverlener ter wereld

ECHO verspreidt de noodhulp van de EU via zo'n 200 hulporganisaties, waaronder VN-agentschappen en ngo's.

Het gaat daarbij om acute noodhulp – medische zorg, voedsel en water – maar ook om langetermijnhulp, bijvoorbeeld voor mensen in vluchtelingenkampen, zoals riolering en onderwijs.

In 2011 konden projecten met steun van de EU zo'n 160.000 ondervoede kinderen in de Afrikaanse Sahel helpen, maar ook crisisslachtoffers in o.a. Haïti, Libië, Japan, Jemen en Somalië.

De EU is 's werelds grootste donor van humanitaire hulp. Met alle EU-landen samen verleent de EU meer dan de helft van alle officiële hulp wereldwijd.

Meer over humanitaire hulp en civiele bescherming Englishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links