Navigációs útvonal

Az elmúlt két évtizedben hatékonyabbá vált a tagállamok közötti koordináció, amelynek révén a szerencsétlenségek és a konfliktusok áldozatai világszerte gyorsabban jutnak segítséghez.

A Bizottság segélyezési főigazgatósága, a Humanitárius Segélyek Hivatala (ECHO) 1992 óta nyújt segítséget a rászorulóknak, legyen szó a volt jugoszláviai menekülttáborok lakóiról, illetve a szomáliai éhínség, a perui földrengés vagy a bangladesi árvíz áldozatairól.

A hivatal létrehozásának célja az volt, hogy segítse a nemzetközi válságokra adott uniós válaszintézkedések koordinációját, miután 1991-ben fény derült az EU e téren tapasztalható hiányosságaira.

Megalakulása óta a hivatal folyamatosan fejleszti az EU válságkezelési intézkedéseit. A cél az, hogy az áldozatok gyorsabban kapjanak segítséget, és minél több életet lehessen megmenteni. Hogy csak egy példát említsünk: az EU 2001 óta képes 48 órán belül mintegy 3 millió euró értékű vészhelyzeti alapot mozgósítani.

Az ECHO feladatköre 2010-ben kibővült, és ma már tartalmazza az Európa területén bekövetkező katasztrófák áldozatainak nyújtott polgári védelmet Englishfrançais is.

A hivatal tavaly útjára indította az Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtest Englishfrançais kísérleti szakaszát. A kezdeményezésnek köszönhetően bárki részt vehet a katasztrófaelhárítási munkákban.

Az EU által nyújtott humanitárius segély összege mindeközben több mint háromszorosára nőtt, és 2011-ben az éves költségvetés elérte az 1 milliárd eurót.

Ez a növekedés egyrészt azt tükrözi, hogy a világon egyre több a katasztrófa, ugyanakkor az Unió azon szilárd elkötelezettségéről is tanúbizonyságot tesz, hogy többet tegyen a rászorulókért. Egy közelmúltbeli felmérés English szerint ezt a törekvést az európaiak mintegy 80%-a támogatja.

A világ legnagyobb segélyadományozója

Az ECHO mintegy 200 humanitárius segélyszervezeten (köztük uniós ügynökségeken és civil szervezeteken) keresztül irányítja az EU válságkezelési intézkedéseit.

Az uniós támogatás az azonnali sürgősségi segélyek (orvosi kezelések, élelmiszer, víz biztosítása) mellett a menekülttáborokban élők számára biztosított, hosszabb távra szóló segélyekre (pl. közegészségügyi szolgáltatások kiépítése és iskolák létrehozása) is kiterjed.

2011-ben az uniós finanszírozású projektek egyike mintegy 160 000 alultáplált gyermeknek nyújtott segítséget az afrikai Száhel-övezetben. További uniós projektek foglalkoztak többek között a haiti, a líbiai, a japán, a jemeni és a szomáliai válság áldozatainak támogatásával.

Az EU a világ legjelentősebb humanitárius segélyezője. Tagállamaival együtt a világon nyújtott összes segély több mint felét biztosítja.

További információk a humanitárius segítségnyújtásról és a polgári védelemről Englishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek