Navigointipolku

EU on jo kahden vuosikymmenen ajan koordinoinut jäsenmaiden hätäapua konflikti- ja katastrofialueille eri puolilla maailmaa.

Vuodesta 1992 toiminut Euroopan komission humanitaarisen avun toimisto ECHO on välittänyt apua esimerkiksi entisen Jugoslavian pakolaisleireille sekä Somalian nälänhädän, Perun maanjäristyksen ja Bangladeshin tulvien uhreille.

Humanitaarisen avun toimisto perustettiin koordinoimaan EU-maiden avustustyötä vuonna 1991 tapahtuneiden kansainvälisten kriisien jälkeen. EU:n hätäaputoimissa oli tuolloin havaittu puutteita.

ECHOn avulla avustustyö on jatkuvasti tehostunut ja apu saadaan perille nopeammin, jolloin voidaan pelastaa entistä useampia ihmishenkiä. Vuodesta 2001 sillä on ollut valmiudet antaa jopa 3 miljoonaa euroa hätärahoitusta 48 tunnin kuluessa.

Vuonna 2010 ECHOn vastuualuetta laajennettiin, ja siihen kuuluu nyt myös pelastuspalvelu Englishfrançais Euroopassa tapahtuvien katastrofien yhteydessä.

Viime vuonna ECHOn alaisuuteen perustettiin kokeiluluonteisesti Euroopan humanitaarisen avun vapaaehtoisjoukot Englishfrançais , joissa tavalliset kansalaiset voivat osallistua katastrofiaputoimiin.

Toiminnan laajentuessa humanitaariseen apuun osoitetut EU:n varat ovat yli kolminkertaistuneet. Vuonna 2011 määrärahat olivat noin 1 miljardi euroa.

Määrärahat ovat kasvaneet, koska suuronnettomuudet ovat maailmalla lisääntyneet. Toisaalta kasvu on myös merkki siitä, että EU haluaa panostaa auttamiseen entistä enemmän. Tuoreen tutkimuksen English mukaan tätä kannattaa noin 80 prosenttia EU:n kansalaisista.

Maailman suurin avunantaja

ECHO kanavoi EU:n avun kriisialueille noin 200 avustusjärjestön kautta. Niihin kuuluu muun muassa YK:n erityisjärjestöjä ja kansalaisjärjestöjä.

Paitsi välitöntä hätäapua – sairaanhoitopalveluja, elintarvikkeita, juomavettä – toimitetaan myös pidempiaikaista apua pakolaisleireille. Kyseessä voi olla esimerkiksi koulujen perustaminen tai jätevesihuollon järjestäminen.

Vuonna 2011 EU:n rahoittamia avustushankkeita toteutettiin muun muassa Haitissa, Libyassa, Japanissa, Jemenissä ja Somaliassa. Yksi suurimmista avustuskohteista oli Sahelin alue Afrikassa, jossa jopa 160 000 lasta kärsii aliravitsemuksesta.

Euroopan unioni on maailman suurin humanitaarisen avun antaja. EU:n ja sen jäsenmaiden yhteinen osuus maailmanlaajuisesta julkisesta avusta on yli puolet.

Humanitaarinen apu ja pelastuspalvelu – lisätietoa Englishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä