Διαδρομή πλοήγησης

Τις τελευταίες 2 δεκαετίες βελτιώθηκε ο συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών και η βοήθεια φθάνει γρήγορα στα θύματα καταστροφών και συγκρούσεων σε όλον τον κόσμο.

Η ECHO, η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αρμόδια για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ήταν πάντοτε έτοιμη να βοηθήσει – είτε επρόκειτο για κρίση λιμού στη Σομαλία, είτε για στρατόπεδα προσφύγων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, είτε για σεισμό στο Περού ή πλημμύρες στο Μπανγκλαντές.

Δημιουργήθηκε το 1992 για να συντονίζει την δράση της ΕΕ με σκοπό την αντιμετώπιση διεθνών ανθρωπιστικών κρίσεων μετά από μια πλειάδα τέτοιων κρίσεων το 1991, η οποία έφερε στο φως τις αδυναμίες της Ένωσης στον τομέα αυτό.

Έκτοτε η υπηρεσία αυτή δραστηριοποιείται συνεχώς με σκοπό τον εξορθολογισμό της δράσης της ΕΕ για την αντιμετώπιση κρίσεων, αποστέλλοντας γρηγορότερα βοήθεια στα θύματα και σώζοντας έτσι περισσότερες ζωές. Για παράδειγμα, από το 2001 και μετά μπόρεσε να παράσχει έως και 3 εκατ. ευρώ ως βοήθεια έκτακτης ανάγκης μέσα σε 48 ώρες.

Το 2010, το πεδίο δράσης της ECHO επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει και την πολιτική προστασία Englishfrançais των θυμάτων καταστροφών στην Ευρώπη.

Πέρυσι, ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά το Ευρωπαϊκό Εθελοντικό Σώμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας Englishfrançais – το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε απλούς πολίτες να συμμετάσχουν άμεσα στην παροχή βοήθειας σε θύματα καταστροφών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που διανεμήθηκε από την ΕΕ ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη απ' ό,τι στο παρελθόν. Πέρυσι ο ετήσιος προϋπολογισμός άγγιξε το 1 δισ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή είναι ενδεικτική του μεγαλύτερου αριθμού καταστροφών που σημειώνονται στον κόσμο. Δείχνει όμως επίσης τη σταθερή δέσμευση της ΕΕ να στέκεται στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη – κάτι που υποστηρίζει το 80% των Ευρωπαίων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα English .

Ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας στον κόσμο

Η ECHO παρέχει βοήθεια εκ μέρους της ΕΕ σε καταστάσεις κρίσης διά μέσου 200 περίπου οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας – μεταξύ των οποίων οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η στήριξη αυτή συνίσταται στην παροχή άμεσης βοήθειας έκτακτης ανάγκης –ιατρική περίθαλψη, τρόφιμα, νερό– καθώς και μακροπρόθεσμης βοήθειας, όπως εγκαταστάσεις υγιεινής και σχολεία, σε άτομα που βρίσκονται σε στρατόπεδα προσφύγων.

Το 2011 προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ βοήθησαν γύρω στα 160.000 παιδιά που υπέφεραν από υποσιτισμό στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής, καθώς και θύματα κρίσεων στην Αϊτή, τη Λιβύη, την Ιαπωνία, την Υεμένη και τη Σομαλία, μεταξύ άλλων.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας στον κόσμο. Μαζί με τα κράτη μέλη της, συνεισφέρει περισσότερο από το μισό της επίσημης παγκόσμιας ανθρωπιστικής βοήθειας.

Περισσότερα για την ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία των πολιτών Englishfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι