Sti

I de sidste to årtier er koordineringen af EU-landenes indsats blevet bedre. Derfor når hjælpen hurtigere frem til ofre for katastrofer og konflikter rundt om i verden.

Uanset om det gjaldt hungersnød i Somalia, flygtningelejre i det tidligere Jugoslavien, jordskælv i Peru eller oversvømmelser i Bangladesh, har Kommissionens kontor for humanitær bistand, ECHO, siden 1992 stået klar med hjælp.

ECHO blev oprettet for at koordinere den europæiske indsats, efter at en række internationale kriser i 1991 havde udstillet EU's svagheder på dette område.

Lige siden har kontoret strømlinet EU's kriseindsats – dermed når hjælpen hurtigere ud til ofrene, og menneskeliv reddes. Siden 2001 har ECHO f.eks. kunnet stille op til 3 mio. euro til rådighed som krisemidler i løbet af 48 timer.

I 2010 blev ECHO's ansvarsområde udvidet til at omfatte civilbeskyttelse Englishfrançais for katastrofeofre inden for Europas grænser.

Sidste år oprettede kontoret som et pilotprojekt et frivilligt europæisk korps for humanitær bistand Englishfrançais – hvor almindelige borgere kan give en hånd med i nødhjælpsarbejdet.

Disse aktiviteter er ledsaget af mere end en tredobling af mængden af humanitær bistand fra EU. Sidste års budget var på 1 mia. euro.

Stigningen skyldes et voksende antal katastrofer rundt om i verden. Men den viser også, at EU går helhjertet ind for at gøre mere for nødstedte – omkring 80 % af europæerne støtter ifølge en nylig undersøgelse English denne politik.

Verdens største bistandsdonor

ECHO kanaliserer EU's krisestøtte gennem omkring 200 humanitære nødhjælpsorganisationer – herunder FN-agenturer og ngo'er.

Støtten omfatter blandt andet umiddelbar nødhjælp – lægehjælp, mad og vand – og langfristet bistand til folk i flygtningelejre i form af f.eks. sanitære faciliteter og skoler.

I 2011 hjalp EU-finansierede projekter 160 000 børn, der var truet af fejlernæring i Afrikas Sahel-region, samt blandt andet kriseofre i Haiti, Libyen, Japan, Yemen og Somalia.

EU er verdens største bidragyder af humanitær bistand. EU og medlemslandene tegner sig for mere end halvdelen af al den officielle støtte på verdensplan.

Mere om humanitær bistand og civilbeskyttelse Englishfrançais

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links