Навигационна пътека

ЕС отбелязва 20 години от началото на своята дейност по предоставяне на помощи при бедствия - 12/04/2012

През последните две десетилетия беше осъществена по-ефективна координация между страните членки и бе ускорено предоставянето на помощи за пострадалите при бедствия и конфликти по света.

Независимо дали става въпрос за глад в Сомалия, лагер за бежанци в бивша Югославия, земетресение в Перу или наводнение в Бангладеш - от 1992 г. насам службата за хуманитарна помощ на Комисията, ECHO, е в готовност да окаже помощ.

Тя е създадена с цел координиране на действията на Съюза в случай на международни кризи след поредица от тях през 1991 г., подчертали слабостите на ЕС в тази област.

Оттогава службата работи непрекъснато за подобряване на реакцията на Съюза при кризисни ситуации - по-бързо осигуряване на помощ и спасяване на повече човешки животи. От 2001 г. насам например тя е предоставила до 3 млн. евро спешни средства в рамките на 48 часа.

През 2010 г. дейностите на ECHO бяха разширени и вече включват гражданска защита Englishfrançais за пострадали от бедствия в границите на Европа.

Освен това миналата годината службата стартира пилотната фаза на Европейския доброволен корпус за хуманитарна помощ Englishfrançais , в който обикновените граждани могат директно да се включат в дейностите по предоставяне на помощ при бедствия.

Заедно с тези дейности е отчетено и трикратно увеличение на размера на предоставената хуманитарна помощ от ЕС, чиито бюджет през миналата година достигна 1 млрд. евро.

Това увеличение е отражение на растящия брой на бедствия по света. Но то също така показва ангажираността на ЕС да помага на нуждаещите се - според скорошно проучване English около 80% от европейските граждани подкрепят тази позиция на Съюза.

Най-големият донор на помощи в света

ECHO реализира кризисните мерки на ЕС посредством 200 организации за хуманитарна помощ, в това число агенции на ООН и различни неправителствени организации.

Тези кризисни мерки включват незабавна спешна помощ (храна, вода и медицинска помощ), както и дългосрочна помощ за жителите на бежанските лагери като изграждане на канализация и училища.

През 2011 г. финансирани от ЕС проекти помогнаха на около 160 000 деца застрашени от недохранване в региона Сахел в Африка, както и на пострадалите от кризи в Хаити, Либия, Япония, Йемен, Сомалия и др.

ЕС е най-големият донор на хуманитарни помощи в света и заедно със страните членки допринася за повече от половината хуманитарна помощ в световен мащаб.

Повече за хуманитарната помощ и гражданска защита Englishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки