Navigacijska pot

Podpora ženskam v državah v razvoju - 08/03/2012

Logotip z napisom Mednarodni dan žena © EU

Mednarodni dan žena 2012 opozarja na izjemen pomen, ki ga imajo ženske v boju proti lakoti in revščini na podeželju. Evropska unija se zavzema za opolnomočenost in večjo vlogo žensk v razvoju njihovih skupnosti.

Evropska unija zagovarja enakost med spoloma – znotraj in zunaj svojih meja.

Zagotoviti ženskam enake politične, državljanske, ekonomske, družbene in kulturne pravice je stvar pravičnosti, vendar je tudi bistvenega pomena za gospodarski napredek in zmanjševanje revščine v državah v razvoju.

Združeni narodi so enakost med spoloma prav zaradi tega uvrstili med razvojne cilje novega tisočletja Englishespañolfrançais. To so cilji, ki jih je treba uresničiti, če želimo pomagati najrevnejšim prebivalcem tega sveta, in Evropska unija jih podpira.

Evropska unija je druga največja donatorka pomoči na svetu. Z vsakim projektom, ki ga financira, uveljavlja svoje vrednote in podpira enakopravnost spolov.

Mehiški vladi je pomagala pri reformi pravosodnega sistema, ki je med drugim utrdila tudi zakonsko prepoved nasilja nad ženskami.

V Indiji je podprla program brezplačnega kakovostnega šolanja za otroke v starosti od šest do štirinajst let in tako omogočila izobrazbo tudi deklicam iz marginaliziranih skupnosti.

Boj proti pohabljanju ženskih spolovil

EU je s svojimi programi obvarovala na tisoče deklic po vsem svetu pred pohabitvijo spolovila. Vsako leto pohabijo približno tri milijone deklic.

Evropska unija si prizadeva spremeniti družbene norme v Egiptu, Eritreji, Etiopiji, Senegalu in Sudanu, kjer skupaj z Unicefom pripravlja pogovore in izobraževanje za prebivalce podeželskih skupnosti.

S skupnim delom English (en) français (fr) so dosegli, da je običaj pohabljanja deklic odpravilo na stotine krajevnih skupnosti, Senegal pa bo verjetno postal prva država na svetu, ki bo to prakso odpravila.

Evropska unija in Unicef financirata tudi program, ki v Indiji opozarja na prezgodnje poroke deklic. V Indiji so poroke otrok sicer nezakonite, toda hudi družbeni in ekonomski pritiski v revnejših predelih mnoge družine prisilijo v kršitev zakona.

Bablu iz vasice v indijski državi Radžastan je imela 13 let, ko so njeni starši popustili pod pritiskom skupnosti in se odločili, da jo dajo v zakon.

Toda v skupnem programu EU–Unicef jim je uspelo Bablujinega očeta prepričati, da bo za družino veliko bolje, če bo Bablu namesto poroke nadaljevala šolanje.

Nisem se hotela poročiti, je povedala Bablu. Zdelo se mi je, da mi bo uničilo življenje.

Več o podpori enakosti med spoloma in razvojni pomoči EU English (en) français (fr)

EU in razvojni cilji novega tisočletja English (en) español (es) français (fr)

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave