Cale de navigare

În sprijinul femeilor din ţările în curs de dezvoltare - 08/03/2012

Logo cu inscripţia „Ziua internaţională a femeii” © UE

Ziua internaţională a femeii 2012 recunoaşte rolul esenţial pe care îl joacă femeile în acţiunile de combatere a foametei şi sărăciei în mediul rural. Datorită UE, femeile ar putea contribui într-o mai mare măsură la dezvoltarea comunităţilor lor.

Uniunea Europeană susţine promovarea egalităţii dintre femei şi bărbaţi, atât la nivelul UE, cât şi în afara ei.

Este important ca femeile să aibă drepturi egale pe plan politic, civil, economic, social şi cultural. Garantarea acestor drepturi este în primul rând un act de justiţie, dar contribuie, în acelaşi timp, la favorizarea creşterii şi la reducerea sărăciei în ţările în curs de dezvoltare.

Acesta este motivul pentru care egalitatea dintre femei şi bărbaţi este unul dintre obiectivele de dezvoltare ale mileniului Englishespañolfrançais, pe care ONU le-a stabilit pentru a ajuta populaţiile cele mai sărace din lume şi pe care Uniunea Europeană le sprijină.

UE este cel de-al doilea donator de ajutor umanitar din lume şi, prin fiecare proiect pe care-l finanţează, îşi reconfirmă ataşamentul faţă de egalitatea dintre sexe.

În Mexic, UE a ajutat autorităţile să reformeze sistemul de justiţie, inclusiv prin introducerea de noi prevederi referitoare la violenţa împotriva femeilor.

În India, a sprijinit un program destinat să ofere educaţie de calitate copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani. Printre măsurile întreprinse, se numără şi o iniţiativă prin care fetele din comunităţi marginalizate au acces gratuit la educaţie în şcoli rezidenţiale.

Combaterea mutilării genitale

Prin acţiunile sale, Uniunea Europeană a salvat mii de fete din întreaga lume de la mutilarea genitală. Circa 3 milioane de tinere sunt supuse acestor practici în fiecare an.

UE cooperează cu UNICEF pentru a schimba normele sociale, promovând dialogul şi educarea populaţiilor rurale din Egipt, Eritreea, Etiopia, Senegal şi Sudan.

Datorită acestui program comun English (en) français (fr) , sute de comunităţi locale au hotărât să pună capăt acestei practici. Senegal este pe cale de a deveni prima ţară din lume care ia o astfel de decizie.

De asemenea, UE şi UNICEF finanţează un program menit să descurajeze căsătoria între copii în India. Deşi este ilegal, acest tip de uniune se practică în regiunile sărace, unde multe familii nu fac faţă presiunilor sociale şi economice şi sunt nevoite să încalce legea.

Într-un mic sat din Rajahstan, Bablu avea numai 13 ani când familia sa, sub presiunea comunităţii locale, a hotărât să o căsătorească.

Totuşi, programul UE-UNICEF l-a convins pe tatăl lui Bablu să-şi lase copilul să-şi continue studiile, acest lucru fiind în interesul întregii familii.

Bablu a declarat că nu a vrut să se mărite: „Simţeam că viaţa mea ar fi complet distrusă”, a spus ea.

Mai multe despre rolul UE şi egalitatea dintre femei şi bărbaţi în cadrul ajutorului pentru dezvoltare English (en) français (fr)

UE şi obiectivele de dezvoltare ale mileniului English (en) español (es) français (fr)

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile