Kruimelpad

Steun voor vrouwen in ontwikkelingslanden - 08/03/2012

Logo met de woorden "Internationale vrouwendag" © EU

Internationale vrouwendag 2012 benadrukt het belang van vrouwen bij de bestrijding van honger en armoede op het platteland. De EU kan helpen vrouwen een grotere rol te spelen bij de ontwikkeling van hun omgeving.

De EU zet zich in voor de gelijkheid van mannen en vrouwen, zowel binnen als buiten de EU.

Gelijke rechten voor vrouwen op het vlak van politieke, economische, sociale en culturele rechten is een zaak van wetgeving, maar ook onmisbaar voor groei en armoedebestrijding in ontwikkelingslanden.

Daarom is gelijkheid tussen mannen en vrouwen een van de millenniumdoelstellingen Englishespañolfrançais van de VN: doelstellingen om de armsten in de wereld te helpen. De EU steunt deze doelstellingen.

Als de op een na grootste hulpverlener ter wereld toont de EU haar waarden en inzet voor gelijkheid vanaf de basis, via elk project dat zij financiert.

In Mexico heeft de EU de regering geholpen om het rechtsstelsel te hervormen, met onder andere betere wetten om vrouwen te beschermen.

In India heeft de EU een programma gefinancierd om alle kinderen tussen 6 en 14 jaar degelijk onderwijs te bieden. Dit helpt meisjes in de onderklassen om gratis naar lokale scholen te gaan.

Strijd tegen genitale verminking

De EU heeft geholpen duizenden meisjes te behoeden voor vrouwenbesnijdenis. Toch overkomt dit nog 3 miljoen meisjes per jaar.

De EU werkt samen met UNICEF aan het veranderen van de sociale normen door mensen in Egypte, Eritrea, Ethiopië, Senegal en Soedan aan te spreken en op te leiden.

Het gemeenschappelijk programma English (en) français (fr) heeft er al toe geleid dat honderden lokale gemeenschappen hebben aangekondigd vrouwenbesnijdenis af te schaffen. Senegal is het eerste land ter wereld dat dit op nationaal niveau gedaan heeft.

De EU en UNICEF financieren ook een programma om kinderhuwelijken in India te ontmoedigen. Het is illegaal, maar in arme regio's leidt grote sociale en economische druk ertoe dat de wet regelmatig wordt overtreden.

Bablu woont in een klein dorpje in de Indiase deelstaat Rajastan. Toen ze 13 was stemden haar ouders onder druk van de lokale gemeenschap in met een vroeg huwelijk.

Maar dankzij het EU-UNICEF-programma raakte Bablu's vader ervan overtuigd dat het beter was Bablu eerst haar school te laten afmaken.

"Ik wilde helemaal niet trouwen," zei Bablu. "Ik zou dat afschuwelijk hebben gevonden."

Meer over de EU en gelijkheid tussen mannen en vrouwen in ontwikkelingslanden English (en) français (fr)

De EU en de millenniumdoelstellingen English (en) español (es) français (fr)

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links