Navigációs útvonal

A nők támogatása a fejlődő országokban - 08/03/2012

Logó a „Nemzetközi nőnap” szavakkal (angol) © EU

A 2012-es nemzetközi nőnapon elismerjük a nők kulcsszerepét abban, hogy véget lehessen vetni az éhezésnek és a szegénységnek a vidéki közösségekben. Az Unió segítségével a nők erőteljesebb szerepet vállalhatnak közösségeik fejlesztésében.

Az Unió elkötelezett a nemek közötti esélyegyenlőség mellett – határain innen és túl.

A nők számára egyenlő politikai, polgári, társadalmi, gazdasági és kulturális jogokat biztosítani nem pusztán az igazságosság kérdése. Ahhoz is elengedhetetlen, hogy a fejlődő országokban felgyorsuljon a növekedés, és csökkenjen a szegénység.

Éppen ezért az ENSZ millenniumi fejlesztési céljai Englishespañolfrançais között szerepel a nemek közötti esélyegyenlőség is. E célok a világ legszegényebbjeit hivatottak segíteni, ehhez az Európai Unió is támogatást nyújt.

A világ második legjelentősebb adományozójaként az Unió valamennyi finanszírozott projektje révén bizonyságot tesz az általa vallott értékekről és az esélyegyenlőség iránti elkötelezettségéről.

Az Unió segített a mexikói kormánynak az igazságszolgáltatási rendszer megreformálásában, amely nyomán például megszigorították a nők elleni erőszakot tiltó törvényeket.

Indiában olyan programot támogatott az Unió, amely a 6 és 14 év közötti gyermekek számára nyújtandó minőségi oktatást célozza meg. E támogatás keretében többek között a társadalom peremére szorult közösségekből származó lányokat segítették hozzá, hogy ingyen tanulhassanak bentlakásos iskolákban.

A nemi szervek megcsonkítása elleni küzdelem

Az uniós támogatás segítségével világszerte többezer lány menekült meg a nemi szervek megcsonkításától. Évente mintegy három millióan esnek a csonkítás áldozatává.

Egyiptomban, Eritreában, Etiópiában, Szenegálban és Szudánban az EU az UNICEF-fel karöltve munkálkodik a társadalmi normák megváltoztatásán azáltal, hogy a térségben élő vidéki közösségek tagjaival párbeszédet folytat, és számukra oktatást biztosít.

A közös program English (en) français (fr) eredményeképpen több száz helyi közösség jelentette be, hogy véget vet e gyakorlatnak. Szenegál jó úton halad afelé, hogy a világon elsőként elmondhassa ezt magáról.

Az Unió és az UNICEF közösen egy olyan programot is finanszíroz, amelynek célja a gyermekházasság elleni küzdelem Indiában. Noha a gyakorlat törvényellenes, a szegényebb régiókban hatalmas társadalmi és gazdasági nyomás késztet számos családot arra, hogy megsértse az előírásokat.

Bablu mindössze 13 éves volt, amikor az indiai Rádzsasztánban található apró faluban, ahol élt, a helyi közösség nyomására családja beleegyezett, hogy ilyen fiatalon házasságot kössön.

Az EU–UNICEF közös program segítségével azonban sikerült meggyőzni Bablu édesapját, hogy a családja legfőbb érdekében a kislány a házasságkötés helyett folytathassa tanulmányait.

„Én nem akartam férjhez menni” – árulta el nekünk Bablu. „Úgy gondoltam, az teljesen tönkretenné az életemet.”

Az uniós fejlesztési segélyek és a nemek közötti esélyegyenlőség English (en) français (fr)

Az Unió és a millenniumi fejlesztési célok English (en) español (es) français (fr)

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek