Навигационна пътека

Подкрепа за жените в развиващите се страни - 08/03/2012

Лого с думите  „Международен ден на жената“ © ЕС

Международният ден на жената 2012 е добър повод да се подчертае съществената роля на жените за слагане край на глада и бедността в селските общности. ЕС може да помогне за засилване на ролята на жените в развитието на техните общности.

ЕС твърдо подкрепя равенството между половете – както в своите граници, така и извън тях.

Гарантирането на равни политически, граждански, икономически, социални и културни права е въпрос на справедливост, но също така е изключително важно за стимулиране на растежа и намаляване на бедността в развиващите се страни.

Затова равенството между половете е една от определените от ООН Цели на хилядолетието за развитие Englishespañolfrançais – цели за подпомагане на най-бедните в света, които ЕС подкрепя.

ЕС е вторият най-голям донор на помощи в света и демонстрира своите ценности и ангажимент за постигане на равенство на най-близко до хората равнище чрез всеки проект, който финансира.

В Мексико ЕС помогна на правителството да проведе реформа в съдебната система на страната, която включваше подобряване на законите относно насилието срещу жените.

В Индия ЕС подкрепя програма за осигуряване на качествено образование за всички деца на възраст между 6 и 14 години. Тази подкрепа включва подпомагане на момичета от маргинализирани общности да посещават безплатни училища с пансион.

Борба с гениталното осакатяване

Подкрепата на ЕС е помогнала на хиляди момичета по света да се спасят от генитално осакатяване. Около 3 милиона момичета са осакатявани всяка година.

ЕС работи с УНИЦЕФ за промяна на социалните норми чрез разговори и образоване на хората, живеещи в селските общности в Египет, Еритрея, Етиопия, Сенегал и Судан.

Благодарение на съвместната програма English (en) français (fr) стотици местни общности обявиха, че прекратяват тази практика. Сенегал е близо до това да се превърне в първата страна в света, сложила край на гениталното осакатяване.

ЕС и УНИЦЕФ също така финансират програма за противодействие на детските бракове в Индия, където те са незаконни. В по-бедните региони огромният социален и икономически натиск принуждава много семейства да нарушават закона.

Баблу, която живее в малко село в индийския щат Раджастан, е била на 13 години, когато под натиска на местната общност семейството ѝ се съгласява на ранен брак.

Благодарение на програмата на ЕС и УНИЦЕФ обаче баща ѝ бива убеден, че в интерес на неговото семейство е най-добре да остави дъщеря си да продължи образованието си.

„ Аз не исках да се омъжвам “, споделя Баблу. „Мислех, че животът ми ще бъде напълно съсипан.“

Още за ЕС и равенството между половете в областта на помощта за развитие English (en) français (fr)

ЕС и Целите на хилядолетието за развитие English (en) español (es) français (fr)

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки