Sökväg

Tätare band med Kina - 16/02/2012

EU och Kina enades på sitt fjortonde toppmöte om att fördjupa samarbetet om handel, internationell politik, stadsutveckling och kulturutbyten.

På toppmötet i Peking den 14 februari träffades Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy, kommissionens ordförande José Manuel Barroso och Kinas premiärminister Wen Jiabao.

– Partnerskapet mellan EU och Kina är ett av de viktigaste i världen, underströk José Manuel Barroso och påminde om dess roll för stabilitet och välstånd i världen.

Stabilt handelsutbyte

EU är Kinas viktigaste handelspartner och största exportmarknad. Handelsutbytet uppgår till miljarder euro varje dag och stimulerar sysselsättning, tillväxt och innovation.

För att främja kontakterna mellan kinesiska och europeiska företag är det tänkt att man snart ska förhandla om ett investeringsavtal mellan EU och Kina. Avtalet ska också bidra till att öppna den kinesiska marknaden.

Hållbara städer

Ett nytt partnerskap om stadsutveckling inleddes i samband med toppmötet. På ett första forum i år kommer europeiska och kinesiska borgmästare att diskutera energi, luft- och vattenkvalité, sophantering, transporter och invandrarnas integrering.

Kontakter mellan människor

EU har nyligen invigt året för interkulturell dialog med Kina, som ska främja kulturutbyten och kontakter mellan européer och kineser.

Samma syfte har initiativet "Dialog mellan människor" som lanserades på toppmötet. Initiativet är inriktat på utbildning och kultur och har bland annat som mål att inrätta ett råd för den högre utbildningen och främja student- och lärarutbyten.

Internationella frågor

EU och Kina enades om att fördjupa sitt samarbete i internationella frågor, t.ex. Irans kärnprogram och läget i Syrien och i Burma/Myanmar.

Man beslutade också att fördjupa sitt samarbete inom G20-gruppen för att tillsammans hitta lösningar på problem som gäller hela det internationella samfundet, t.ex. klimatförändringarna och it-brottslighet.

Toppmötet EU-Kina 14 februari 2012 – uttalanden och pressmeddelanden DeutschEnglishfrançaisportuguês

EU:s förbindelser med Kina Englishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar