Navigacijska pot

EU in Kitajska krepita medsebojne vezi - 16/02/2012

Velesili sta na 14. srečanju na vrhu okrepili partnerstvo.

Vrha v Pekingu 14. februarja so se udeležili predsednik Evropskega Sveta Herman Van Rompuy, predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso in kitajski predsednik vlade Wen Jiabao.

„Partnerstvo med EU in Kitajsko je med najpomembnejšimi na svetu“, je dejal José Manuel Barroso in poudaril pomen partnerstva za „svetovno stabilnost in blaginjo“.

Dobro trgovinsko sodelovanje

EU je glavna trgovinska partnerica Kitajske, ta pa je najpomembnejša izvoznica blaga v EU. Trgovinska izmenjava med EU in Kitajsko dosega milijardo evrov na dan in je gonilo zaposlovanja, rasti in inovacij.

Kmalu se bodo začela pogajanja o naložbenem sporazumu med EU in Kitajsko, ki naj bi spodbudil sodelovanje med kitajskimi in evropskimi podjetniki. Evropska unija vztraja na tem, da sporazum omogoči odpiranje kitajskega trga.

Trajnostna urbanizacija

Na vrhu so vzpostavili novo partnerstvo na področju razvoja mest. Letos bodo na prvem srečanju evropskih in kitajskih županov razpravljali o vprašanjih energije, kakovosti zraka in vode, ravnanja z odpadki, mobilnosti ter vključevanja priseljencev v mestih.

Več medsebojnih izmenjav

Nedavno je EU začela leto medkulturnega dialoga s Kitajsko za spodbujanje kulturnih izmenjav in stikov med evropskimi in kitajskimi državljani.

To je tudi cilj „Dialoga med ljudmi“, nove pobude tega srečanja. Dialog, ki bo potekal predvsem na področju izobraževanja in kulture, predvideva ustanovitev sveta visokošolskega izobraževanja EU–Kitajska ter izmenjavo študentov in predavateljev.

Mednarodna vprašanja

EU in Kitajska sta se dogovorili, da bosta poglobili sodelovanje o mednarodnih vprašanjih, denimo iranskem jedrskem programu ter razmerah v Siriji in Mjanmaru.

Velesili sta se tudi dogovorili, da bosta povečali svoje sodelovanje v skupini G20, da bi skupno našli odgovore na vprašanja, ki zadevajo celotno mednarodno skupnost, denimo podnebne spremembe in spletni kriminal.

Srečanje na vrhu EU–Kitajska 14. februar 2012 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Odnosi EU–Kitajska Englishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave