Kruimelpad

EU en China halen banden aan - 16/02/2012

De EU en China verstevigen hun partnerschap op hun 14e topontmoeting.

Op 14 februari hebben Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, en Wen Jiabao, eerste minister van China, elkaar ontmoet in Peking.

José Manuel Barroso wees erop dat het partnerschap tussen de EU en China een van de belangrijkste ter wereld is en veel kan bijdragen tot stabiliteit en welvaart op wereldschaal.

Een degelijke samenwerking op handelsgebied

De EU is de grootste handelspartner van China, en China is voor de EU de grootste leverancier van verwerkte producten. Het handelsverkeer tussen de EU en China is goed voor een miljard euro per dag en stimuleert werkgelegenheid, groei en vernieuwing.

Er moeten snel onderhandelingen over een investeringsakkoord beginnen om de contacten tussen Chinese en Europese ondernemers te stimuleren. De EU dringt erop aan dat dit akkoord de Chinese markt toegankelijker maakt.

Duurzame stadsontwikkeling

Op de top is ook een nieuw partnerschap voor duurzame stadsontwikkeling van start gegaan. Al dit jaar zullen Europese en Chinese burgemeesters op een eerste forum kunnen overleggen over energie, lucht- en waterkwaliteit, afvalbeheer, mobiliteit en integratie van migranten in steden.

Meer persoonlijke contacten

De EU heeft onlangs het jaar van de interculturele dialoog met China gelanceerd. Zij wil zo de culturele uitwisseling en de contacten tussen Europeanen en Chinezen bevorderen.

Dat is ook de bedoeling van een nieuw initiatief dat op de top is bekendgemaakt: de "People-to-People Dialogue". Deze dialoog, die vooral over onderwijs en cultuur zal gaan, houdt onder meer de oprichting van een hogere onderwijsraad EU-China in, en uitwisselingen van studenten en lesgevers.

Internationale kwesties

De EU en China hebben beslist nauwer samen te werken bij internationale kwesties zoals het Iraanse kernprogramma, de situatie in Syrië en die in Birma/Myanmar.

Ook zullen ze binnen de G20 nauwer samenwerken om wereldwijde problemen op te lossen, zoals de klimaatverandering en computercriminaliteit.

Topontmoeting EU-China van 14 februari 2012 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Betrekkingen EU-China Englishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links