Navigointipolku

Tiiviimmät suhteet Kiinaan - 16/02/2012

Pekingissä 14.2.2012 pidetyn EU–Kiina-huippukokouksen asialistalla olivat mm. kauppasuhteet, kaupunkikehitys, kulttuuriyhteistyö ja kansainväliset haasteet.

EU:n ja Kiinan 14. huippukokoukseen osallistuivat Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy, Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso ja Kiinan pääministeri Wen Jiabao.

– EU:n ja Kiinan kumppanuussuhde kuuluu maailman tärkeimpiin, sillä se vaikuttaa merkittävästi vakauteen ja vaurauteen koko maailman mittakaavassa, Barroso korosti lausunnossaan.

Kauppayhteistyö

EU on Kiinan tärkein kauppakumppani, ja Kiina on EU:n suurin teollisuustuotteiden toimittaja. EU:n ja Kiinan välinen kauppa on tärkeä työpaikkojen, talouskasvun ja innovaatioiden lähde, ja sen arvo on noin miljardi euroa päivässä.

Kokouksessa sovittiin, että neuvottelut EU:n ja Kiinan välisestä investointisopimuksesta pyritään aloittamaan mahdollisimman nopeasti. Sopimuksen tavoitteena on lisätä yhteyksiä kiinalaisten ja eurooppalaisten yritysten välillä. Sopimuksen on määrä edistää myös Kiinan markkinoiden avautumista.

Kaupunkien kestävä kehittäminen

Huippukokouksessa päätettiin käynnistää kumppanuusyhteistyö kaupunkikehityksen alalla. Jo tänä vuonna järjestetään ensimmäinen EU:n ja Kiinan kaupunginjohtajien foorumi, jossa käsitellään muun muassa kaupunkien energia-asioita, ilman ja veden laatua, jätehuoltoa sekä liikennettä.

Kansalaisten kanssakäymisen lisääminen

EU:n ja Kiinan välillä on hiljattain käynnistynyt kulttuurien välisen vuoropuhelun vuosi, jonka tavoitteena on edistää eurooppalaisten ja kiinalaisten kanssakäymistä ja kulttuurivaihtoa.

Kokouksessa päätettiin myös uudesta kansalaisten välistä vuoropuhelua edistävästä aloitteesta, jolla pyritään samoihin tavoitteisiin. Aloitteeseen sisältyy ennen muuta koulutus- ja kulttuurialan toimia. Tavoitteena on esimerkiksi perustaa yhteinen korkeakoulutusta käsittelevä neuvosto ja käynnistää opiskelija- ja opettajavaihto.

Kansainväliset haasteet

EU ja Kiina sopivat yhteistyön tiivistämisestä erilaisten kansainvälisten haasteiden yhteydessä. Tällaisia kysymyksiä ovat esimerkiksi Iranin ydinohjelma sekä Syyrian ja Burman/Myanmarin poliittinen tilanne.

Osapuolet päättivät myös vahvistaa yhteistyötään G20-ryhmässä. Tavoitteena on löytää ratkaisuja yhteisiin kansainvälisiin ongelmiin, joita ovat esimerkiksi ilmastonmuutos ja tietoverkkorikollisuus.

EU–Kiina-huippukokous, 14.2.2012 DeutschEnglishfrançaisportuguês

EU:n ja Kiinan suhteet Englishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä