Διαδρομή πλοήγησης

Σύσφιγξη των σχέσεων ΕΕ-Κίνας - 16/02/2012

Οι δύο μεγάλες δυνάμεις ενισχύουν την εταιρική τους σχέση τους στη 14η διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Κίνας.

Στη διάσκεψη κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο στις 14 Φεβρουαρίου, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαπάο.

«Η εταιρική σχέση ΕE-Κίνας είναι μια από τις σημαντικότερες στον κόσμο», υπογράμμισε ο πρόεδρος Μπαρόζο, υπενθυμίζοντας τη σημασία της εταιρικής αυτής σχέσης για «τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρο τον κόσμο».

Σταθερή εμπορική συνεργασία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας, και η Κίνα ο μεγαλύτερος προμηθευτής μεταποιημένων προϊόντων στην ΕΕ. Οι εμπορικές συναλλαγές ΕΕ-Κίνας — που ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ την ημέρα — αποτελούν μοχλό για την απασχόληση, την ανάπτυξη και την καινοτομία.

Σύντομα θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη σύναψη επενδυτικής συμφωνίας ΕΕ-Κίνας με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα σε Ευρωπαίους και Κινέζους επιχειρηματίες. Η Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο περαιτέρω άνοιγμα της κινεζικής αγοράς μέσω της συμφωνίας αυτής.

Βιώσιμη αστική ανάπτυξη

Στη διάσκεψη κορυφής εγκαινιάστηκε μια νέα εταιρική σχέση στον τομέα της αστικής ανάπτυξης. Ήδη από τη φετινή χρονιά, θα διοργανωθεί ένα πρώτο φόρουμ στο οποίο θα συμμετέχουν Ευρωπαίοι και Κινέζοι δήμαρχοι για να συζητήσουν θέματα σχετικά με την ενέργεια, την ποιότητα του νερού και του αέρα, τη διαχείριση των αποβλήτων, την κινητικότητα και την ένταξη των μεταναστών στις πόλεις.

Περισσότερες διαπροσωπικές ανταλλαγές

Πρόσφατα, η ΕΕ εγκαινίασε το έτος διαπολιτισμικού διαλόγου με την Κίνα με στόχο την προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών και των επαφών μεταξύ Ευρωπαίων και Κινέζων πολιτών.

Αυτός είναι και ο στόχος του «Διαπροσωπικού διαλόγου», της νέας πρωτοβουλίας που εγκαινιάστηκε με την ευκαιρία της διάσκεψης. Ο διάλογος αυτός, που θα αφορά κυρίως θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού, προβλέπει για παράδειγμα τη δημιουργία συμβουλίου ανώτατης εκπαίδευσης ΕΕ-Κίνας, καθώς και ανταλλαγές φοιτητών και εκπαιδευτικών.

Διεθνή θέματα

Η ΕΕ και η Κίνα συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διάφορα διεθνή θέματα, όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η κατάσταση στη Συρία και τη Βιρμανία/Μιανμάρ.

Οι δύο δυνάμεις αποφάσισαν επίσης να εντείνουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του G20 και να καταβάλουν από κοινού προσπάθειες για την επίλυση προβλημάτων που απασχολούν το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, όπως η κλιματική αλλαγή και η εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο.

Η διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Κίνας της 14ης Φεβρουαρίου 2012 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας Englishfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι