Sti

EU og Kina styrker deres forbindelser - 16/02/2012

De to stormagter blev enige om at udvide samarbejdet på deres 14. topmøde.

Topmødet fandt sted i Beijing den 14. februar og havde fornem deltagelse af Det Europæiske Råds formand, Herman Van Rompuy, EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, og Kinas premierminister, Wen Jiabao.

"Partnerskabet mellem EU og Kina har stor international betydning", sagde José-Manuel Barroso og understregede, at det er med til at sikre stabilitet og velstand på verdensplan.

Et solidt handelssamarbejde

EU er Kinas største handelspartner, og Kina er den største leverandør af færdigvarer til EU. EU og Kina handler for, hvad der svarer til en milliard euro om dagen (ca. 7,4 milliarder kroner). Og det er en vigtig drivkraft for beskæftigelse, vækst og innovation.

De to supermagter har planer om at indgå en investeringsaftale, der kan styrke forbindelserne mellem de kinesiske og europæiske virksomheder. Det er vigtigt for EU, at denne aftale er med til at åbne op for det kinesiske marked.

En bæredygtig byudvikling

På topmødet lancerede man et nyt partnerskab for byudvikling. Borgmestre fra EU og Kina vil afholde det første forum i år. Her vil man bl.a. komme ind på spørgsmål vedrørende energi, luft- og vandkvalitet, affaldsforvaltning, mobilitet og integration af indvandrere i byerne.

Mere dialog og udveksling

EU har netop taget hul på året for interkulturel dialog med Kina, der skal fremme kulturel udveksling og kontakt mellem europæiske og kinesiske borgere.

Det er også formålet med det nye initiativ for mellemfolkelig dialog, der blev skudt i gang på topmødet. Denne dialog skal navnlig have fokus på uddannelse og kultur. Der skal bl.a. nedsættes et fælles råd for videregående uddannelse og satses på udveksling af studerende og lærere mellem EU og Kina.

Internationale udfordringer

EU og Kina blev enige om at udvide samarbejdet om internationale spørgsmål som det iranske atomprogram og situationen i henholdsvis Syrien og Burma/Myanmar.

De to stormagter besluttede også at forene kræfterne i G20 og sammen gøre en indsats for at tackle problemer, der er fælles for hele verdenssamfundet, som f.eks. klimaforandringer og cyberkriminalitet.

Topmødet mellem EU og Kina den 14. februar 2012 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Forbindelserne mellem EU og Kina Englishfrançais

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links