Навигационна пътека

ЕС и Китай задълбочават отношенията си - 16/02/2012

Двете световни сили заздравяват своето партньорство на 14-та среща на високо равнище ЕС-Китай.

На срещата, провела се в Пекин на 14 февруари, присъстваха председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и китайският министър-председател Вън Цзябао.

„Партньорството между ЕС и Китай е едно от най-значимите в света“, подчерта председателят Барозу, като припомни неговата ролял за „стабилността и просперитета на световно равнище“.

Стабилно търговско сътрудничество

ЕС е най-големият търговски партньор на Китай, а Китай – най-големият доставчик на стоки за ЕС. Търговският обмен между тях – на стойност един милиард евро на ден – е същински двигател за заетостта, растежа и иновациите.

Преговорите за инвестиционно споразумение между ЕС и Китай с цел насърчаване на връзките между европейски и китайски предприятия трябва да започнат скоро. Съюзът настоя, че споразумението ще благоприятства един по-отворен китайски пазар.

Устойчива урбанизация

На срещата бе поставено начало на партньорство в областта на градското развитие. За първи път тази година европейски и китайски кметове ще се срещнат, за да обсъдят въпроси, свързани с енергетиката, качеството на въздуха и водата, управлението на отпадъците, мобилността и интеграцията на мигрантите в градовете.

Умножаване на личните контакти

Неотдавна ЕС откри годината на културния диалог с Китай, която има за цел популяризиране на културния обмен и контактите между европейски и китайски граждани.

Това е целта и на „Диалог между хората“ – нова инициатива, открита по случай срещата на върха. Става въпрос за диалог, посветен предимно на образованието и културата, във връзка с който се предвижда създаване на съвет за висше образование ЕС-Китай и обмен на студенти и преподаватели.

Международни въпроси

ЕС и Китай се споразумяха да задълбочат сътрудничеството си по въпроси от международно значение като ядрената програма на Иран и положението в Сирия и в Мианмар.

ЕС и Китай решиха също да засилят сътрудничеството си в рамките на Г-20 за решаване на проблеми като изменението на климата и киберпрестъпността, които засягат всички страни по света.

Среща на върха ЕС-Китай, 14 февруари 2012 г. DeutschEnglishfrançaisportuguês

Отношения между ЕС и Китай Englishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки