Sökväg

Indien och EU på väg mot frihandelsavtal - 13/02/2012

EU och Indien förhandlar vidare om ekonomiskt samarbete och ett framtida frihandelsavtal, och enas om ett fördjupat energi- och forskningssamarbete.

Vid toppmötet i New Delhi den 10 februari beslutade EU och Indien att fördjupa sitt samarbete om handel, energi och forskning.

EU företräddes av Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy och kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

Handel

EU och Indien väntas i höst avsluta förhandlingarna om ett frihandelsavtal som ska få fart på handeln med varor och tjänster.

– Frihandelsavtalet mellan EU och Indien blir det enskilt största handelsavtalet i världen och berör 1,7 miljarder människor, säger José Manuel Barroso. Avtalet betyder nya möjligheter för både indiska och europeiska företag. Det blir en viktig drivkraft för hållbar tillväxt, nya jobb och innovation i Indien och EU.

EU är Indiens största handelspartner. Handeln med varor och tjänster uppgick till cirka 86 miljarder euro 2010. Den bilaterala varuhandeln ökade med 20 % mellan 2010 och 2011.

Indien har sedan 2002 klättrat från femtonde till åttonde plats på EU:s lista med handelspartner. Under 2010 exporterade EU-länderna varor till Indien för nästan 35 miljarder euro och importerade för 33 miljarder euro.

Energi och klimat

Ledarna för båda parter lovade att samarbeta för att förbättra tillgång, effektivitet och säkerhet när det gäller energi. EU vill också fördjupa samarbetet med Indien för att utveckla koldioxidsnåla energikällor, särskilt förnybar energi.

Forskning och innovation

Förra året startade kommissionen och EU-länderna ett pilotforskningsprogram om vatten och bioresurser.

Nu på mötet antog man en strategi för att kartlägga andra samarbetsområden, t.ex. energi, hälsa och informations- och kommunikationsteknik. EU och Indien ska också stärka forskningsbanden genom fler utbyten mellan universitet och näringsliv.

Säkerhet

De båda parterna diskuterade hur man bättre kan samarbeta mot terrorism, piratverksamheten utanför Somalias kust och it-brottslighet.

Man diskuterade också vad Indien kan göra för att få Iran att återuppta de internationella förhandlingarna om sitt kärnprogram.

Läs mer om toppmötet EU-Indien – 10 februari 2012 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Läs mer om EU:s förbindelser med Indien Englishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar