Navigacijska pot

Kmalu prostotrgovinski sporazum EU-Indija - 13/02/2012

EU in Indija sta dosegli nov napredek v pogovorih o gospodarskem sodelovanju in prostotrgovinskem sporazumu ter se dogovorili o tesnejšem sodelovanju v energetiki in raziskavah.

Evropska unija in Indija sta se na zasedanju v Delhiju 10. februarja zavzeli za čim tesnejše sodelovanje v trgovini, energiji in raziskavah.

Evropsko unijo sta na pogovorih zastopala predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso.

Trgovinsko sodelovanje

Po pričakovanjih naj bi EU in Indija že jeseni končali pogovore o prostotrgovinskem sporazumu, ki naj bi spodbudil izmenjavo blaga in storitev.

„Prostotrgovinski sporazum med EU in Indijo bo največji trgovinski sporazum na svetu. Od njega bo imelo korist 1,7 milijarde ljudi“, je dejal José Manuel Barroso. „Indijskim in evropskim podjetnikom se bodo z njim odprle nove možnosti. Postal bo glavni vzgon trajnostne gospodarske rasti, novih delovnih mest in inovacij v Indiji in Evropi.“

Evropska unija je največja trgovinska partnerica Indije, njen delež v trgovinskem prometu blaga in storitev je leta 2010 znašal 86 milijard evrov. Med letoma 2010 in 2011 se je blagovna izmenjava med obema povečala za 20 %.

Indija je bila leta 2002 15. najpomembnejša trgovinska partnerica EU, zdaj je na 8. mestu. EU je leta 2010 izvozila v Indijo za 35 milijard evrov, uvozila pa za 33 milijard evrov.

Energija in podnebne spremembe

Obe partnerici sta se na zasedanju zavzeli za skupno reševanje težav v zvezi z zanesljivostjo, učinkovitostjo in varnostjo oskrbe z energijo. EU bo tesneje sodelovala z Indijo pri razvijanju nizkoogljičnih virov energije, predvsem obnovljivih virov.

Raziskave in inovacije

Indija, Evropska komisija in države EU so lani uvedle pilotni raziskovalni program o vodi in bioloških virih.

EU in Indija sta zdaj sprejeli strategijo, s katero bosta določili nova področja raziskovalnega sodelovanja, denimo energetika, zdravstvo, informacijske in komunikacijske tehnologije. Sodelovanje bosta okrepili tudi s številnejšimi izmenjavami med univerzami in gospodarstvom.

Varnost

Na zasedanju so spregovorili še o skupnem boju proti terorizmu, piratstvu vzdolž somalijske obale in internetnem kriminalu.

Razpravljali so tudi o morebitnem posredovanju Indije pri Iranu, da bi obnovil mednarodne pogovore o svojem jedrskem programu.

Več o zasedanju EU-Indija, 10. februarja 2012 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Več o odnosih EU-Indija Englishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave