Navigációs útvonal

India és az EU jó úton halad a szabadkereskedelmi megállapodás megkötése felé - 13/02/2012

Az EU és India felgyorsítja a tárgyalásokat a gazdasági együttműködésről és a jövőbeli szabadkereskedelmi megállapodásról, illetve további együttműködésről egyezik meg az energiaügy és a kutatás területén.

A február 10-én Újdelhiben tartott EU-India csúcstalálkozón a résztvevők megerősítették a kereskedelem, az energiaügy és a kutatás területén India és az uniós országok által folytatott együttműködést.

A csúcsértekezleten az Uniót az Európai Tanács elnöke, Herman Van Rompuy és a Bizottság elnöke, José Manuel Barroso képviselte.

Kereskedelmi együttműködés

Az EU és India várhatóan idén ősszel lezárja az áruk és a szolgáltatások kereskedelmének fellendítését célzó szabadkereskedelmi együttműködésről szóló tárgyalásokat.

„A két fél között létrejövő szabadkereskedelmi megállapodás a világ legjelentősebb kereskedelmi megállapodása lesz, amely 1,7 milliárd ember javát szolgálja majd.” – mondta Barroso elnök. „A megállapodás révén új lehetőségek nyílnak meg az indiai és az európai vállalatok előtt egyaránt. Az érintett országokban lendületet kaphat a fenntartható növekedés, a munkahelyteremtés és az innováció.”

India legnagyobb kereskedelmi partnere az EU. Az áruk és a szolgáltatások kereskedelmi forgalmának értéke 2010-ben kb. 86 milliárd euró volt. A kétoldalú árukereskedelem 2010 és 2011 között 20%-kal növekedett.

India az EU nyolcadik legfontosabb kereskedelmi partnere, míg 2002-ben csak a 15. helyen állt. Az EU 2010-ben csaknem 35 milliárd euró értékben exportált termékeket Indiába, az Indiából importált termékek összértéke pedig 33 milliárd eurót tett ki.

Energiaügy és éghajlatváltozás

A csúcstalálkozón mindkét fél vezetői elkötelezték magukat, hogy szorosan együttműködnek az energiaellátás biztonságának, védelmének és hatékonyságának javítása érdekében. Az EU szorosabbra fűzi az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások kidolgozása érdekében Indiával folytatott együttműködését.

Kutatás és innováció

India, az uniós tagállamok és a Bizottság tavaly a vízügyi stratégiával és a biológiai erőforrásokkal kapcsolatban kísérleti programot indított útjára.

2012. február 10-i találkozójukon stratégiát fogadtak el, amelyben további területeket jelöltek ki a kutatási együttműködésre. Ide tartozik az energiaügy, az egészségügy, illetve az információs és kommunikációs technológiák. A két fél növeli a közös kutatási együttműködések számát is. Ennek keretében az egyetemek és az üzleti élet között egyre több csereprogramot bonyolítanak majd le.

Biztonság

India és az EU feltérképezte annak módjait is, hogyan lehetne a terrorizmus, a Szomália partjainál folytatott kalóztámadások és a számítástechnikai bűnözés elleni küzdelmet javítani.

A politikai vezetők emellett választ kerestek arra a kérdésre, miképpen lehetne Iránt meggyőzni arról, hogy folytassa a nukleáris programjára vonatkozó nemzetközi tárgyalásokat.

Bővebben az EU-India csúcstalálkozóról (2012. február 10.) DeutschEnglishfrançaisportuguês

Bővebben az EU–India kapcsolatokról Englishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek