Navigointipolku

EU:n ja Intian vapaakauppasopimus loppusuoralla - 13/02/2012

EU ja Intia ovat edistyneet neuvotteluissaan taloudellisesta yhteistyöstä ja vapaakauppasopimuksesta sekä sopineet tiiviimmästä yhteistyöstä energian ja tutkimuksen saralla.

EU ja Intia vauhdittivat yhteistyötään viennin, energian ja tutkimuksen saralla New Delhissä 10. helmikuuta järjestetyssä huippukokouksessa.

EU:ta edustivat EU:n neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy ja komission puheenjohtaja José Manuel Barroso.

Kaupallinen yhteistyö

EU:n ja Intian vapaakauppasopimusta koskevat neuvottelut odotetaan saatavan päätökseen tänä syksynä. Sopimuksen on tarkoitus edistää tavaroiden ja palveluiden kauppaa.

”EU:n ja Intian vapaakauppasopimuksesta on hyötyä 1,7 miljardille ihmiselle. Siitä tulee maailman suurin kauppasopimus”, puheenjohtaja Barroso totesi. ”Se loisi mahdollisuuksia sekä intialaisille että eurooppalaisille yrityksille, ja se olisi keskeinen kestävää kehitystä, työllisyyttä ja innovaatioita luova tekijä niin Intiassa kuin Euroopassakin.”

EU on Intian suurin kauppakumppani, ja vuonna 2010 tavaroiden ja palveluiden kaupan arvo oli noin 86 miljardia euroa. Kahdenvälinen tavarakauppa lisääntyi 20 prosenttia vuosina 2010–2011.

Intia on nykyään EU:n kahdeksanneksi tärkein kauppakumppani, kun se vuonna 2002 oli vasta viidestoista. Vuonna 2010 EU vei Intiaan lähes 35 miljardin euron arvosta tavaraa ja toi sieltä 33 miljardin euron arvosta.

Energia ja ilmastonmuutos

Molempien osapuolten johtajat sitoutuivat tapaamisessa työskentelemään yhdessä energiavarmuuden ja -tehokkuuden sekä energian turvallisuuden parantamiseksi. EU lisää myös vähähiilisten energialähteiden, erityisesti uudistuvan energian kehittämiseen tähtäävää yhteistyötään Intian kanssa.

Tutkimus ja innovointi

Intia, komissio ja EU-maat aloittivat viime vuonna vesivaroihin ja biologisiin resursseihin liittyvän pilottitutkimusohjelman.

New Delhin tapaamisessa hyväksyttiin uusi strategia, jolla yksilöidään uusia aloja tutkimusyhteistyötä varten. Niitä ovat esimerkiksi energia, terveys sekä tieto- ja viestintätekniikka. EU:n ja Intian välistä yhteistyötä vahvistetaan myös rohkaisemalla vaihtoja korkeakoulujen ja teollisuuden välillä.

Turvallisuus

EU ja Intia tarkastelivat keinoja lisätä yhteistyötä terrorismin, Somalian rannikon merirosvojen ja tietoverkkorikollisuuden torjunnassa.

Osapuolet keskustelivat myös siitä, miten Intia voisi auttaa Iranin saamisessa takaisin mukaan sen ydinohjelmaa koskeviin neuvotteluihin.

Lisää EU:n ja Intian huippukokouksesta 10.2.2012 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Lisää EU:n ja Intian suhteista Englishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä