Διαδρομή πλοήγησης

Προς μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Ινδίας - 13/02/2012

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Ινδίας για οικονομική συνεργασία, σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου και περαιτέρω συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και της έρευνας.

Η ΕΕ και η Ινδία συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας και της έρευνας κατά τη συνάντησή τους στο Νέο Δελχί στις 10 Φεβρουαρίου.

Την ΕΕ εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπόι και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

Εμπορική συνεργασία

Η ΕΕ και η Ινδία αναμένουν να ολοκληρωθούν το προσεχές φθινόπωρο οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που στοχεύει στην τόνωση του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών.

"Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Ινδίας θα είναι η σημαντικότερη εμπορική συμφωνία παγκοσμίως, καθώς θα ωφελήσει πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια άτομα", δήλωσε ο πρόεδρος Μπαρόζο. "Θα σημάνει νέες ευκαιρίες τόσο για τις ινδικές όσο και για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και θα αποτελέσει βασικό μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης, δημιουργίας απασχόλησης και καινοτομίας στην Ινδία και την Ευρώπη."

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας, με συναλλαγές αγαθών και υπηρεσιών το 2010 ύψους σχεδόν 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το διμερές εμπόριο αγαθών αυξήθηκε κατά 20% το διάστημα 2010 - 2011.

Η Ινδία ανέβηκε στην 8η θέση, από την 15η που κατείχε το 2002, στον κατάλογο των βασικών εμπορικών εταίρων της ΕΕ. Το 2010 οι εξαγωγές αγαθών από την ΕΕ στην Ινδία ανέρχονταν σε 35 δισ. ευρώ περίπου και οι εισαγωγές σε 33 δισ. ευρώ.

Ενέργεια και κλιματική αλλαγή

Στη σύνοδο, οι ηγέτες και των δύο πλευρών δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για τη βελτίωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, της ενεργειακής απόδοσης και του γενικότερου επιπέδου ασφάλειας. Η ΕΕ προτίθεται να εντείνει τη συνεργασία της με την Ινδία με στόχο την ανάπτυξη ενεργειακών πηγών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, κυρίως ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Έρευνα και καινοτομία

Πέρυσι η Ινδία από κοινού με την Επιτροπή και χώρες της ΕΕ ξεκίνησαν πιλοτικό ερευνητικό πρόγραμμα για το νερό και τους βιοπόρους.

Στην πρόσφατη συνάντησή τους υιοθέτησαν στρατηγική για τον προσδιορισμό πρόσθετων τομέων περιφερειακής συνεργασίας, όπως η ενέργεια, η υγεία και οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών. Η ΕΕ και η Ινδία θα αυξήσουν επίσης τους ερευνητικούς τους δεσμούς μέσω περισσότερων ανταλλαγών μεταξύ πανεπιστημίων και βιομηχανίας.

Ασφάλεια

Και οι δύο πλευρές προσδιόρισαν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της πειρατείας στα ανοικτά των σομαλικών αρχών και του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης τρόπους με τους οποίους η Ινδία θα μπορούσε να επαναφέρει το Ιράν στο τραπέζι των διεθνών διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Περισσότερα για τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ινδίας: 10 Φεβρουαρίου 2012 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Περισσότερα για τις σχέσεις της ΕΕ με την Ινδία Englishfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι