Навигационна пътека

Индия и ЕС все по-близо до споразумение за свободна търговия - 13/02/2012

ЕС и Индия постигнаха напредък в преговорите за икономическо сътрудничество и бъдещо споразумение за свободна търговия и се договориха за по-тясно сътрудничество в областта на енергетиката и научните изследвания.

ЕС и Индия взеха решение за засилване на сътрудничеството помежду си в областта на търговията, енергетиката и научните изследвания на своята среща в Ню Делхи на 10 февруари.

ЕС бе представляван от председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и председателя на Комисията Жозе Мануел Барозу.

Сътрудничество в областта на търговията

Очаква се ЕС и Индия да завършат тази есен преговорите за споразумение за свободна търговия, чиято цел е засилване на търговията със стоки и услуги.

„Споразумението за свободна търговия между ЕС и Индия ще бъде най-голямото от този род в света, като от него ще се възползват 1,7 млрд. души“, заяви председателят Барозу. „То ще създаде нови възможности както за индийските, така и за европейските компании. Това споразумение ще бъде важен двигател за устойчив растеж, създаване на работни места и иновации в Индия и Европа“.

ЕС е най-големият търговски партньор на Индия, като през 2010 г. търговията със стоки и услуги между Индия и Съюза е възлизала на около 86 млрд. евро. Между 2010 г. и 2011 г. двустранната търговия със стоки е нараснала с 20 %.

От 2002 г. досега Индия се е изкачила от 15-то на 8-мо място сред основните търговски партньори на ЕС. През 2010 г. износът на стоки от Съюза за Индия възлиза на около 35 млрд. евро, а вносът - на 33 млрд. евро.

Енергетика и изменение на климата

На срещата лидерите на двете страни обещаха да работят заедно за подобряване на енергийната сигурност, ефективност и безопасност. ЕС ще засили сътрудничеството си с Индия за разработване на нисковъглеродни енергийни източници, и по-специално на възобновяема енергия.

Изследвания и иновации

Миналата година Индия, Комисията и страните от ЕС дадоха начало на пилотна изследователска програма за водите и биоресурсите.

На тази среща те приеха стратегия за определяне на допълнителни области за сътрудничество по отношение на научните изследвания – като енергетика, здраве и информационни и комуникационни технологии. ЕС и Индия също така ще укрепят връзките си в областта на научните изследвания чрез засилване на обмена между университетите и промишлеността.

Сигурност

Двете страни определиха начини за засилване на сътрудничеството в борбата срещу тероризма, пиратството във водите край сомалийското крайбрежие и киберпрестъпността.

Лидерите обсъдиха също така евентуално съдействие от страна на Индия за връщане на Иран на международните преговори за неговата ядрена програма.

Още за срещата на върха ЕС-Индия – 10 февруари 2012 г. DeutschEnglishfrançaisportuguês

Още за отношенията на ЕС с Индия Englishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки