Cale de navigare

O politică a imigraţiei benefică pentru toţi - 21/11/2011

Hartă a lumii cu oameni mergând în toate direcţiile © iStock/Thomas Paschke

Noua abordare a UE în materie de migraţie se bazează pe încheierea de acorduri benefice atât pentru migranţi, cât şi pentru ţările semnatare.

Cooperarea în materie de migraţie dintre UE şi alte ţări este deja intensă, dar mai poate fi îmbunătăţită.

Necesitatea unei coordonări sporite a fost scoasă în evidenţă anul acesta, cu ocazia primăverii arabe, când valuri de migranţi din ţările vecine au pus la grea încercare statele de la frontiera UE.

Acest fenomen neaşteptat a dus la elaborarea unor propuneri English privind o abordare complexă a fenomenului migraţiei. Pe baza acestora, Comisia propune acum o politică strategică English privind migraţia şi mobilitatea, care să aducă beneficii atât Uniunii, cât şi migranţilor şi ţărilor de origine.

Planul face apel la consolidarea cooperării cu ţări terţe, pentru obţinerea de beneficii maxime. Ţările sărace vor avea un dublu avantaj, beneficiind nu numai de banii trimişi acasă de migranţi, ci şi de transferul de cunoştinţe şi inovaţii.

În acelaşi timp, UE va colabora cu ţările terţe pentru a garanta că refugiaţii şi persoanele strămutate sunt pe deplin protejate în baza dreptului internaţional.

Planul va aborda şi necesitatea de a spori eficienţa controlului la frontierele externe, pentru a reduce migraţia ilegală, pentru a încuraja migraţia legală şi pentru a le oferi o protecţie sporită victimelor traficului de persoane.

Măsurile în materie de migraţie şi mobilitate se vor alinia politicilor UE privind relaţiile externe, cooperarea pentru dezvoltare, educaţia, creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

Facilitarea migraţiei legale

UE intenţionează să pună un accent mai mare pe politicile privind migraţia şi acordarea vizelor pentru vizitatori pe termen scurt, turişti, studenţi, cercetători, oameni de afaceri şi membrii de familie ai acestora. UE ar putea simplifica sau chiar elimina condiţiile de acordare a vizelor, dacă ţările partenere pun în aplicare standardele convenite, inclusiv în domenii precum migraţia, azilul şi gestionarea frontierelor.

Europa are nevoie de lucrători din afara graniţelor sale pentru a-şi asigura prosperitatea. De exemplu, se estimează că, până în 2020, numai sectorul sanitar se va confrunta cu lipsa a aproximativ un milion de angajaţi. Migranţii pot ocupa locurile de muncă disponibile în domeniile deficitare.

În baza planului propus, UE va continua să stabilească parteneriate cu ţările vecine din Africa şi din est.

Parteneriatele în domeniul migraţiei vor fi deschise iniţial ţărilor din imediata vecinătate, cum ar fi Tunisia, Maroc şi Egipt.

Aceste acorduri vor garanta că migraţia legală este organizată corespunzător, că se iau măsuri eficiente şi umane pentru a preveni migraţia ilegală şi că toate părţile implicate vor avea de câştigat de pe urma acestui fenomen.

În relaţiile cu alte ţări, Comisia propune creşterea nivelului de cooperare, pe baza unor scopuri şi obiective comune.

Portalul UE privind imigraţia Englishfrançais

Mai multe despre migraţie şi mobilitate English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile